Ракетами, бомбами, податківцями: ДПС масово блокує підприємства та збільшує кількість перевірок

15.03.2023

У минулому номері «УМ» було опубліковано матеріал «Під дахом» Гетманцева», у якому йшлося про розслідування щодо діяльності деяких вітчизняних податківців, яких підозрюють у махінаціях на десятки мільярдів гривень.

 

Нещодавно стало відомо, що ситуація насправді виглядає значно гірше — під час війни податкове відомство, як виявляється, вирішило активно «кошмарити» вітчизняний бізнес.

Зупинили майже половину

Як повідомив бізнес-омбудсман Роман Ващук, 40% активного бізнесу в Україні стикалися з блокуванням податкових накладних через зміни, які уряд вніс у постанову про систему моніторингу оцінки ризиків у жовтні 2022 року.

 

Так, за результатами дослідження Ради бізнес-омбудсмана, в четвертому кварталі 2022 року ДПС блокувала податкові накладні понад 65 тисячам юридичних осіб, при тому, що у цей період активно працювала та подавала податкові накладні понад 161 тисяча платників податків. Тобто, з блокуванням стикнулося понад 40% усіх підприємців, які працювали, наповнюючи державний бюджет у воєнний час.


Масові блокування податкових накладних у бізнесу з’явилися після того, як уряд вніс зміни до постанови, що регулювала критерії ризиковості бізнесу, які використовує автоматизована система моніторингу, — для ухвалення рішення про блокування накладних. За словами Ващука, відповідну постанову уряд не пояснив, і для багатьох підприємців нові правила стали несподіванкою.


«Ситуацію погіршило ще й те, що (мабуть, ненавмисно) зміни до автоматизованої системи уряд вніс саме в той час, як росія почала завдавати масових ракетних ударів по енергетиці. Тобто, мало того, що бізнес відчув на собі чимало проблем через блекаути, так його життя ще й суттєво ускладнили зміни, пов’язані з адмініструванням ПДВ», — сказав Роман Ващук.

 

Далі, за його словами, після масових скарг бізнесу на роботу системи уряд вніс нові зміни до своєї постанови у січні 2023 року. Вони врахували частину пропозицій бізнесу та дещо покращили ситуацію з блокуваннями накладних. Наразі на розгляді Мінфіну перебуває ще один пакет змін до урядової постанови, однак їх розгляд та затвердження затягуються вже протягом кількох місяців.


У Раді бізнес-омбудсмана наголошують, що скарги на роботу автоматизованої системи наразі перевищують 40% усіх скарг бізнесу, які до них надходять, що свідчить про критичне значення цієї проблеми для бізнес-середовища.

«Війна — не причина для збитків»

Ситуацію підтверджують і в Європейській бізнес-асоціації.

 

«Більшість податкових накладних, що було заблоковано протягом жовтня 2022 року, на жаль, не змогли бути оскаржені в адміністративному порядку, і компанії будуть змушені звертатись до суду, де, на жаль, розгляд справ може тривати роками, ну а обігові кошти компаній буде до тих пір заблоковано. Обіцяне автоматичне розблокування на підставі таблиць інформації не працює на практиці. Система реєстрації і алгоритм розблокування накладних створені так, щоб на кожному етапі ручне втручання могло завадити автоматичній роботі системи та створити умови для подвійної сплати податків», — повідомили в асоціації.


Водночас, як заявили у ЄБА, протягом усього періоду воєнного стану компанії повідомляють про отримання запитів від регіональних підрозділів Державної податкової служби України надати пояснення щодо задекларованих збитків компанії. І особливо зухвало звучить завчена податківцями фраза, що «війна то не причина декларувати збитки...».


«Водночас є і прикрі випадки, пов’язані з мобілізацією ключового персоналу. До прикладу, коли на малому підприємстві мобілізовано директора і одного з двох працівників — і саме в цей період податкова починає блокувати податкові накладні за недостатню кількість працівників. Пояснення від бізнесу до уваги, на жаль, не беруться, а рекомендацією є звернення до суду, знаючи, що це дуже тривала в часі та дороговартісна процедура доведення справедливості, — стверджують в асоціації.

 

— При цьому вимоги при проведенні камеральних чи невиїзних перевірок стають усе більш жорсткими — за відсутності повноцінних умов для роботи для бізнесу в деяких регіонах (відсутність електро­енергії, інтернету та безпечних умов існування) податкова просить у стислі терміни (наприклад, один робочий день) надати величезні обсяги документів, у тому числі й первинних».


Експерти, журналісти неодноразово наголошували: маніпуляції податкової мають на меті отримання хабарів. Причому рекордних, значно вищих, ніж було у довоєнний час. Що, з огляду на моральні норми, є стовідсотковим мародерством.

 

Погоджується з такими підозрами навіть голова податкового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев: в одному зі своїх інтерв’ю він заявив, що не виключає ймовірності того, що деякі податківці можуть брати хабарі від бізнесу за те, аби їм розблокували податкові накладні.