Академічна ретроспектива. Що спільного між полководцями Костянтином Острозьким і Валерієм Залужним

08.03.2023

«12 місяців війни. Ретроспектива Острозької академії» — таку назву мав захід, проведений нещодавно у відомому Національному університеті, який окреслив період повномасштабної фази російсько-української війни, яка триває 10-й рік.

 

«Основний мотив цієї кривавої війни у московитів — знищити українців як націю, а Україну — як державу. Такої мети не ставили жодні заво­йовники, тому це можна порівняти з дикунством. Утім українці міцно об’єдналися у боротьбі з ворогом, нами захоплюється весь цивілізований світ. Сьогодні за нашу незалежність ми віддаємо найдорожче — життя. Історія повторюється, адже наш славетний полководець Костянтин Іванович Острозький зі своїм військом 1514 року в битві під Оршею здобув перемогу, захищаючи Європу від московської навали. Упевнений, що і нині перемога також буде за нами, адже Головнокомандувачем Збройних сил України є випускник нашого університету генерал Валерій Залужний», — зазначив ректор Острозької академії професор Ігор Пасічник (у грудні 2020 року керманич ЗСУ, нагадаємо, закінчив магістратуру Острозької академії за спеціальністю «Міжнародні відносини»).

    

Презентували електронний ресурс «12 місяців війни. Ретроспектива Острозької академії». Його може доповнити кожен з представників університетського колективу.

 

«Уся інформація в цьому документі розміщена в хронологічному порядку. Тут можна знайти себе, свої факультети чи інститути, також додати інформацію на власний розсуд — світлини, цитати, покликання, описи, певну статистику тощо», — розповідає проректорка з навчально-виховної роботи професорка Руслана Каламаж.
    

Ще перед початком повномасштабного вторгнення російських військ в Острозькій академії створили загін добровольців імені Князів Острозьких, також відбувалося навчання цивільного захисту.

 

В університеті діє волонтерський центр, який займається логістикою розподілу міжнародної гуманітарної допомоги Україною та Острожчиною.