Здолавши у фіналі росіянку: Марта Костюк відсвяткувала свій перший тріумф на турнірах WTA

08.03.2023
Здолавши у фіналі росіянку: Марта Костюк відсвяткувала свій перший тріумф на турнірах WTA

В американському Остіні Марта Костюк виграла свій перший фінал WTA. (Фото з сайту sport.ua.)

Від успішних на юніорському рівні спортсменів уболівальники завжди чекають високих результатів й на дорослому рівні.

 

Утім, як зауважують спортивні наставники, дитячий та дорослий спорт — це дві абсолютні різні речі й процес становлення та адаптації до професіональної кар’єри кожного юного таланту протікає абсолютно по-різному.
    

За добрий приклад різнопланового дорослішання можна взяти тенісну царину, де, граючи поряд зі своїми кумирами турніри з серії Великого шолому, молодь уже з юного віку приглядається до життя своїх кумирів,  намагаючись дуже швидко перенести дитячі та юнацькі тріумфи на доросле життя.
    

Так, переможниця юніорсь­кого «Ролан Гарроса»-2010 Еліна Світоліна доволі швидко адаптувалася до дорослого життя й вже на профі-арені розпочала колекціонування великих перемог.

 

Крок за кроком звикаючи до нових умов, вона спромоглася досягти третього рядка в табелі про ранги Жіночої тенісної асоціації, виграти чималу кількість представницьких турнірів найвищого рівня, підсумковий турнір року WTA та здобути «бронзу» Олімпійських ігор.
    

Для фіналістки юнацького Уїмблдону-2016 Даяни Ястремської доросла кар’єра, певним чином, нагадувала стрімкий злет ракети. Проте після трьох перемог на турнірах WTA і потрапляння в «топ-30» рейтингу WTA в кар’єрі Даяни (в 2020 році) трапився допінговий скандал.

 

Після багатомісячного відлучення від тенісу Ястремська повернулася на корт уже зовсім іншою. Вона й досі намагається знайти свою впевненість, а поки посідає лише 142-ге місце в рейтингу найсильніших тенісисток планети.
    

Історія професіонального становлення Марти Костюк, в юнацькій кар’єрі котрої є подвійна перемога на Відкритому чемпіонаті Австралії (в одиночному та парному розряді), по­збавлена яскравих барв.

 

Вигравши у 15-річному віці «Аустреліен оупен», потім Марті ніяк не вдавалося проявити себе на дорослому рівні. Тривалий час вона навіть очолювала своєрідний антирейтинг тенісисток із «топ-100», котрі ніколи не грали у фіналах турніру WTA. Важко давалися Костюк і поєдинки з «топовими» представницями світового тенісу.

 

Проте коли в півфіналі турніру WTA-250 в американському Остіні Марта перемогла фіналістку «Аустреліен оупен»-2022 Даніель Коллінс із США, у її шанувальників з’явилися небезпідставні сподівання на історичний прорив.

 

Фінал проти росіянки Варвари Грачової вже вважався досягненням. Але зупинятися на цьому вона не стала й упевнено виграла головний матч турніру — 6:3, 7:5.

 

«Здобути цей титул для мене було дуже важливо. Я хочу присвятити його Україні й всім нашим людям, які нині воюють й гинуть за неї», — заявила Костюк.

 

Зазначимо, що після фіналу Марта відмовилася тиснути руку опонентці, так само не було й спільної фотосесії фіналісток на церемонії нагородження.
    

А завдяки своєму успіху в Остіні Костюк піднялася на рекордну для себе позначку в рейтингу WTA й тепер 20-річна киянка перебуває на 40-й позиції.