Зігрітися чи нагріти руки: «Полтававодоканал» і «Полтаватеплоенерго» купують теплогенаратори у 2-3 рази дорожче

22.02.2023
Зігрітися чи нагріти руки: «Полтававодоканал» і «Полтаватеплоенерго» купують теплогенаратори у 2-3 рази дорожче

Відчуйте різницю в ціні.

Нещодавно комунальне підприємство «Полтававодоканал» Полтавської обласної ради (керівник депутат обласної ради від партії «Довіра» Василь Воротинцев) повідомило, що у грудні без торгів замовило генераторів на суму 30 млн грн.

 

Зокрема, через полтавське товариство з обмеженою відповідальністю «Будгазконсалтинг Лтд» був замовлений дизельний генератор SDMO J66 IV за 1,87 млн грн. Решта деталей, в тому числі умови оплати, невідомі, оскільки договір не оприлюднено.


Ми поцікавились ціною генератора вказаної моделі потужністю 48 кіловат в інтернет-магазинах. І — ви не повірите! — не знайшли такої ціни. Всі вони коштують набагато менше.

 

За даними з відкритих джерел, французький виробник SDMO постачає на ринок дизельний генератор SDMO J66 у двох варіантах: відкритого типу та у всепогодному захисному кожусі.

 

Вони трифазні, синхронні, стаціонарні. Зараз їх можна знайти у продажу відповідно за 583 та 925тис грн, що, як мінімум, удвічі, а як максимум, утричі дешевше від ціни, яку заплатив водоканал. Виходить, тільки на одному генераторі хтось поклав собі в кишеню близько чи понад мільйон гривень!


На решту 28,20 млн грн КП «Полтававодоканал» замовило у кременчуцького ТОВ «Монтажно-сервісне підприємство «Дім електрики» ще 19 генераторів, які фірма, згідно з договором, поставить замовнику до кінця 2023 року.

 

Щоправда, дізнатися, якої марки ті генератори, хто їх виробляє і яку ціну конкретно за кожен з них заплачено, невідомо. Керівництво водоканалу завбачливо ці дані ніде не «засвітило».

 

Відомо лише, що закупівлі генераторів проводилися без використання електронної системи, а відповідно, і без конкурсу. В оприлюдненій у системі закупівель Prozorro інформація про технічні характеристики товару відсутня. Тому порівнювати немає з чим. Втім, можна здогадатися, що там теж немаленька переплата.


Так само без конкурсу і також двома лотами інше обласне комунальне підприємство «Полтаватеплоенерго» 4 січня придбало 6 генераторів на загальну суму майже 9 мільйонів. А саме: дизель-генераторні установки у кількості 5 штук вартістю 5 млн 250 тис грн. та один дизель-генератор OYB-500 KVA Standby Power за 3 млн 710 тис грн.


Угоду на понад 5 мільйонів підписано зі столичним ТОВ «Індустріал технік сервіс», і це наразі єдина закупівля, в якій це підприємство взяло участь, що вже викликає підозру. Дизель-генераторні установки товариство має поставити до кінця лютого.


Враховуючи, що точних моделей і технічних характеристик не вказано, можемо шукати тільки за назвою. І найдорожчу установку з такою потужністю гугл знайшов за ціною 728 тис. грн. Множимо на 5, отримуємо 3 млн 640 тис. Різниця складає 1 млн 360 тис. Ця сума теоретично могла лягти комусь до кишені.


А от що таке дизель-генератор OYB-500 KVA Standby Power, пошукова система взагалі не знає. Але його має поставити ТОВ «Компанія торговий дім «Зернопродукт», що розташована через дорогу від Полтавської обласної військової адміністрації.

 

Важлива деталь: ТОВ брало участь всього у двох закупівлях: перший раз у грудні минулого року, а другий — у січні цього. Цікаво, що в обох випадках замовник був один і той самий — КП «Полтаватеплоенерго».

 

Таке враження, що компанія була спеціально створена для відмивання грошей тепловиків. Ціна обох угод — 40 млн 136 тис. гривень. Закупівлю на 36 мільйонів теплоенерго провело в грудні, і, згідно з договором, мало отримати 12 дизель-генераторів великої потужності до кінця січня. Щоправда, їхні назви гугл-системі також ні про що не говорять.


Обидва комунальні підприємства вказують, що товари закуплено за кошти від їхньої господарської діяльності. Тобто за кошти платників комунальних послуг. Недарма ж, мабуть, обидві компанії за останній рік підняли ціни на подачу тепла й води, хоча під час воєнного стану це заборонено робити.


Тим часом у скандал із переплатою на генераторах потрапив і департамент освіти Полтавської міської ради, який двома договорами замовив 28 електрогенераторів на 8 кВТ для облаштування пунктів компактного проживання внутрішньо переміщених осіб у дитсадках та навчальних закладах міської територіальної громади. Вартість покупки склала понад 5,7 млн грн.

 

Постачальником генераторів було обрано товариство з обмеженою відповідальністю «Будівельна компанія Гранд-Строй», зареєстроване у селі Бобрик колишнього Гадяцького району місцевим підприємцем. Ціна закуплених генераторів також щонайменше удвічі перевищувала ринкову.

 

І в цьому випадку для закупівлі специфічного товару була вибрана не відома компанія, яка спеціалізується на постачанні електротоварів, а невелика, що займається будівельними роботами. Переплату заступниця директора департаменту Леся Марталішвілі пояснила ажіотажем на ринку. Прокуратура та поліція перевіряють законність цієї закупівлі.