Престижний театральний фестиваль-премія «ГРА» обере найкращі прем’єри за два роки

08.02.2023
Престижний театральний фестиваль-премія «ГРА» обере найкращі прем’єри за два роки

Найкращих у театральній сфері визначатимуть за два роки. (Фото надане організаторами.)

Сьогодні ми всі служимо.

 

Хтось на фронті боронить наше сьогодення і майбутнє, а хтось у театрі — заради цього сьогодення і майбутнього мирного життя.

 

Хтось волонтерить, хтось влаштовує аукціони, благодійні концерти і виставки, хтось плете сітки, а хтось — ангелів.


Сутність місії фестивалю-премії «ГРА» — не зраджувати собі, служити театру, творити його навіть у період повномасштабної війни.

 

Це синергія творчих людей, які своєю участю, присутністю і вчинками створюють контекст, важливий для інших людей, зокрема для військових, які обов’язково повернуться з перемогою і прийдуть до мирного театру.


Через воєнний стан у 2022-му «ГРА» не проводилася. Тож тепер оргкомітет вирішив провести фестиваль-премію за підсумками двох календарних років.

 

Учасниками творчого змагання можуть стати всі прем’єри, які вийшли у період з 1 січня 2021-го по 31 грудня 2022 р. Ще вирішили ввести сьому, тематичну, номінацію: «За найкращу виставу-рефлексію на події російсько-української війни».


Взявши до уваги те, що не всі прем’єрні вистави 2021 року наразі залишилися в репертуарі театрів (через відтік кадрів, перегляд театрами репертуарної політики тощо), а також те, що 2022 рік був не таким насиченим на прем’єри, експертною радою буде сформовано лонг- і шортліст, що об’єднає постановки цих двох років.


Зважаючи на російську військову агресію і те, що офіційна культура рф є донором цієї агресії, фестиваль-премія не розглядатиме російськомовні вистави та ті, які створені за творами авторів країни-агресора.

 

Також не прийматимуться заявки на участь у творчому змаганні прем’єр, до складу творчих груп яких входять представники країни-агресора та/або громадяни інших країн, які не висловили публічно свою позицію щодо російсько-української війни.


Фестиваль-премія «ГРА» проводиться на конкурсній основі, в ньому може взяти участь будь-який професійний театральний колектив будь-якої форми власності (державний, комунальний, приватний).

 

Відбір учасників здійснюється у декілька етапів. До 27 березня на основі поданих від театрів заявок експертна рада сформує лонгліст учасників.

 

Далі, після перегляду експертами наживо вистав із лонгліста, до першої половини липня у шортліст оберуть 12 вистав.

 

У другій половині листопада відбудеться їх показ у місті, обраному оргкомітетом, та визначення переможців міжнародним журі.


Лауреати фестивалю-премії визначатимуться, окрім названої нової, у шести традиційних упродовж кількох років загальних номінаціях: «За найкращу драматичну виставу»; «За найкращу виставу для дітей»; «За найкращу музичну виставу у жанрі опери/оперети/мюзиклу»; «За найкращу танцювальну виставу і виставу фізичного театру»; «За найкращу камерну виставу» (до 150 глядачів); «За найкращу виставу на перетині театральних жанрів, мистецького синтезу і перформативних форм».

 

А також у шести індивідуальних номінаціях: «За найкращу жіночу роль»; «За найкращу чоловічу роль»; «За найкращу режисерську роботу»; «За найкращу сценографію»; «За найкраще хореографічне рішення вистави»; «За найкраще музичне рішення вистави». Найкращих ГРАвців у «ГРА» за «театральний «Оскар» нагородять Дипломом лауреата та грошовою винагородою на реалізацію нового проєкту.


Ретельно відслідковувати етапи розвитку українського театру довірено експертній раді, у складі якої традиційно відбулася ротація: Юлія Бентя (м. Київ), Анна Білик (м. Херсон), Сергій Васильєв (Київ), Ганна Веселовська (м. Київ), Роман Лаврентій (м. Львів), Людмила Олтаржевська (м. Київ), Олександр Островський (м. Київ), Віктор Рубан (м. Київ), Ольга Стельмашевська (м. Київ) та Юлія Щукіна (м. Харків). Десяток експертів, у яких попереду тисячі кілометрів Україною та багато годин вистав, уже готується вирушати на пошуки найкращих.

Юрко НИВА