Українці успішно провели Australian Open, а до переможців є питання про позицію щодо війни

01.02.2023
Українці успішно провели Australian Open, а до переможців є питання про позицію щодо війни

Марта Костюк залишилась за крок від фіналу парного Australian Open. (Фото: Великий теніс України.)

На першому у сезоні турнірі «Великого шолома» — Australian Open — ви­значилися переможці: головним героєм змагань став 35-річний серб Новак Джокович, який виграв 10-й трофей в Австралії та загалом 22-й «шолом» у кар’єрі, при цьому повернувши собі звання першої ракетки планети.


У спортивному плані до Ноле, який до фіналу програв лише один сет і в якого, фактично, після травми Надаля не було серйозних опонентів, питань особливо немає.

 

Проте, як і торік, коли Джоковича не пустили на турнір через відсутність COVID-щеплень, цього разу теж не обійшлося без скандалів.


Усе почалося з того, що, попри заборону на російські і білоруські прапори на стадіонах, фанати тенісистів, які цьогоріч виступали у нейтральному статусі, таки приходили на трибуни із символікою країни-агресора, футболками із зображенням путіна та Z-символікою.

 

Після реакції організаторів таких дій з боку російських уболівальників стало менше, проте їхню «естафету» підхопили агресивні сербські фанати Джоковича.


Дійшло до того, що після чвертьфінального матчу свого сина батько титулованого тенісиста Срджан фотографувався з прихильниками путіна та, за даними ЗМІ, навіть вигукував: «Хай живе росія!».


Попри обурення в медіа щодо вседозволеності серба, сам Джокович на скандал відреагував доволі стримано, заявивши, що він і його родина не підтримують жодних бойових дій, але при цьому звинуватив пресу в надмірній, на його думку, увазі до інциденту.


Природне обурення викликав інцидент і у представників України.


«Я не знаю, які правила і що на турнірі дозволено за регламентом робити. Але такі речі не можна залишати непоміченими. Неважливо, ким ти є, нікому не можна таке робити. Хоч що я зараз би сказала, на мене до кінця життя нападатимуть деякі дуже агресивні вболівальники Новака», — визнала Марта Костюк.


Скандальною до позиції щодо війни в Україні є й переможниця жіночого турніру, білоруска Аріна Соболєнко (до речі, вперше в історії чемпіонкою «шолома» стала тенісистка, що грала без прапора).

 

Друга ракетка світу, яка в Австралії виграла дебютний «мей­джор», раніше публічно висловлювалась на підтримку соратника путіна — лукашенка.

 

Крім цього, Аріна не підтримала рішення Уїмблдона не пустити росіян і білорусів, заявивши, що вона проти війни, але, за її словами, «спорт поза політикою».


Скандальними діями запам’ятались і білоруські телетранслятори, які, попри відсутність ліцензії, показували матчі своєї співвітчизниці у піратській версії.

 

Утім постійні інциденти з гравцями з рф і білорусі та відсутність адекватної реакції від тенісних структур уже майже нікого не дивують.


Що ж стосується українських тенісистів, то найуспішніше на австралійських кортах виступила саме Марта Костюк, яка несподівано для себе дійшла до півфіналу парної сітки.

 

Там Марта у тандемі з румункою Рузе поступилась найсильнішому дуету світу, чешкам Синяковій і Крейчиковій, котрі виграли «шолом» вдруге поспіль.


Таким чином, Марта стала лише третьою українкою після сестер Бондаренко у півфіналі Australian Open: найкращий результат у кар’єрі дозволив їй піднятись на рекордне у кар’єрі 31-ше місце в парному табелі про ранги.


Значно покращили свої позиції у рейтингах після вдалого турніру й інші українці. Перша ракетка України Олексій Крутих, який на дебютному «шоломі» подолав кваліфікацію, уперше піднявся до топ-175.

 

А лідерка нашого жіночого тенісу Ангеліна Калініна після третього кола на Australian Open дебютує у топ-35. Одразу на 11 сходинок піднялась і Катерина Байндль, котра цей тиждень починає на 84-му місці у WTA-рейтингу.