Що буде з цінами на бензин та дизпаливо в Україні: прогнози експертів

18.01.2023
Що буде з цінами на бензин та дизпаливо в Україні: прогнози експертів

Європа готується до другої хвилі нафтового ембарго: за два тижні морські поставки дизельного палива та інших продуктів нафтопереробки від рф будуть майже заборонені.

 

Торік ЄС і Велика Британія імпортували з росії дизельне паливо обсягом приблизно в половину своїх потреб, тож його заміщення буде складним завданням для європейців, може навіть спричинити тимчасовий дефіцит бензину та дизелю, що  відразу відчують українські трейдери.

 

В Україну паливо везуть тільки через західний кордон, в основному через автомобільні пункти, три річкові порти на Дунаї, невелика частка надходить залізницею. 


Внутрішне виробництво пального в країні ледь жевріє. Росіяни продовжують нищити об’єкти нафтової інфраструктури «під нуль»: минулого тижня двома ракетами С-300 був зруйнований мініНПЗ у Мерефі.

 

Завод готувався у січні видати перші зразки товарної продукції, але представники підприємства кажуть, що відновлення наразі неможливе. Двома тижнями раніше ті ж С-300 прилетіли на державний Шебелинський ГПЗ (теж Харківська область).

 

Завод не працював з лютого, але рашисти вирішили його зрівняти із землею. Таким чином, ворог продовжує нищити будь-які об’єкти інфраструктури нафтопродуктозабезпечення, до яких тільки може дотягнутися. Мета цього зрозуміла — залишити нас без пального. Українці страждають, непереливки й європейцям.


Реалізація довгоочікуваного нафтового ембарго для європейців — це не просто висловлення занепокоєності. Це досить непередбачуваний період турбулентності, як логістичної, так і цінової, до якого вони готувалися.

 

В надзвичайному режимі перебудовували логістичні ланцюги та укладали нові контракти, але ризики все одно залишились. Як це позначиться на українцях? Щодо цін на пальне та дизель, то внутрішній попит уже давно на них не впливає, як і повальна «генераторизація».

 

Як жартують, Україна — єдина країна в світі, яка живе на генераторах, але не це є проблемою. Ціни на паливо в 2022 році, за даними НБУ, зросли на 69,4% (на початку 2022 року бензин коштував 25-30 грн/л, тепер — 50 грн, або близько $1,34 в еквіваленті).


Незважаючи на такий різкий стрибок, ціна бензину в Україні все одно залишається найнижчою в Європі. Дешевше в Білорусі ($1,14), от тільки якось віднести підконтрольну рф Білорусь до європейських країн язик не повертається.

 

Проте реальна вартість палива для громадян України не така вже й низька. Як підрахував OBOZREVATEL, на середню зарплату британець може купити 2 тис. 96 л бензину, а українець — лише 298,5 л.


На вартість бензину, дизеля та автогазу в нашій країні у 2023 році впливатимуть три фактори — інфляція, девальвація та скорочення обсягів пропозиції, вважає директор спеціальних проєктів НТЦ «Психея» Геннадій Рябцев.

 

Останній фактор напередодні 5 лютого 2023 року буде вирішальним, отже, ймовірні перебої з постачанням палива в Україну. В лютому на українських АЗС може стрибнути ціна на пальне і дизель. Жодних довгострокових контрактів українські трейдери не укладають. 

 

Тож зростання цін буде ситуативним, залежно від наявності палива на європейському ринку. Як пише «Фокус» у статті «Рік змін. Як подорожчають у 2023 році для українців газ, електроенергія та бензин», рівень здорожчання палива в Україні у 2023 році може становити від 0,8-2,5 грн. на літр палива до 4-8 грн. на літр. Особливо складним очікується весняний період, коли зросте попит на дизель з боку аграріїв.


«Зростання цін буде ситуативним, залежно від наявності палива на європейському ринку. Напередодні аграрного сезону темпи зростання цін на дизель будуть вищими, ближче до літа, швидше за все, активніше дорожчатиме автогаз. Бензин дорожчатиме, попит на нього не змінюється», — вважає Геннадій Рябцев.


На деякий час обсяги «вільного» палива в Європі скоротяться, отже, як підкреслює авторитетний експерт Сергій Куюн, директор Консалтингової групи А-95: «Ми є частиною ринку Європи, там готуються до турбулентності, тому велика ймовірність того, що ми теж це відчуємо. І готуватись до цього треба. Поки триває війна, ми не можемо бути абсолютно впевненими ні в чому».