Квіти надії: синтез творчості британської дизайнерки-ювелірки Фібі Волш й української художниці Ольги Морозової

11.01.2023
Квіти надії: синтез творчості британської дизайнерки-ювелірки Фібі Волш й української художниці Ольги Морозової

Ольга Морозова та Фібі Волш. (Фото надані авторкою)

Цей творчий діалог розпочався з перших днів повномасштабної агресії рф в Україні.

 

Як результат — вишукана виставка у Garden Museum, London, яка навесні 2023 року розпочне свою подорож світом.


Британську художницю дуже вразила стійкість українців, зокрема киян.

 

«Мені дуже хотілося створити проєкт із польовими квітами з незламної України, — розповідає Фібі Волш. — Мала намір саме через символізм передати історію реальної людини, людей і, врешті-решт, людства у темні часи».


Фібі почала шукати художників-киян, які були активні в соціальних мережах. Британці судилося познайомитися з Ольгою Морозовою, яка з початку березня 2022 р. почала активно працювати над своєю новою художньою серією й викладати свої роботи в інстаграмі та фейсбуці.


Ольга пригадує: «Малювати почала у бомбосховищі через кілька днів після початку повномасштабної війни. Живопис мене тримає й підтримує — завжди. Саме під час роботи відчула, як повертаюся до себе справжньої. А тоді навколо лунали вибухи, канонади, за пів години їзди від нашого багатоквартирного будинку на лівому березі Дніпра стояли окупанти. У ті лютнево-березневі дні й ночі я малювала в небі Києва Оранту, архангела Михаїла, уявляючи, що ми захищені. Першими малюнками були ескізи пастеллю, трохи пізніше дозволила собі писати олією. Так народилася серія «Ніч над Києвом». Згодом виникла серія «Укріплення міста». А коли безпекова ситуація дозволила виходити на короткі прогулянки, почала відвідувати рідні міські парки, які вкрилися шрамами від окопів».


Фібі попросила Ольгу в цих поранених війною київських парках, скверах зібрати перші весняні квіти та трави й надіслати до Великобританії. Так стартував українсько-британський арт-проєкт.


Британська дизайнерка розповіла українській художниці зворушливу історію тінейджерки Джейн Ліндсей, яка в Лондоні через десять років по Другій світовій війні назбирала польові квіти на землі, що була під бомбардуванням. Ці луки дикого різнотрав’я стали символом відродження та надії для британців. А цей гербарій як цінна реліквія зберігається у Garden Museum, London.


«Нашими окопами навколо дому, хвала Богові, не скористалися, — ділиться Ольга Морозова. — І на них навесні, звичайно ж, виросли різноманітні трави, розквітли сонячні мати-й-мачухи, ніжно-фіолетові та білі проліски, темно-блакитноокий барвінок. Коли я надіслала київський гербарій та київські фото Фібі, вона розплакалась. Цей проєкт прийшов до мене вчасно, він подарував духовну підтримку, на яку я так чекала».


Британська дизайнерка створила серію з мініатюрних книжок із переробленого срібла, кожна з яких містить одну квітку, пелюстку чи листя з окопів київських парків.

 

І все це наприкінці листопада минулого року було представлено у Garden Museum, London. Експозицію виставки у лондонському музеї доповнили художні полотна та фото воєнного часу Ольги Морозової.


Британка Фібі мріє про те, щоб цей проєкт набирав обертів: «Щиро прагну, щоб наша колаборація продовжувала привертати увагу до війни в Україні. Ми плануємо серію книжечок виставити на аукціон, щоб зібрати гроші для художників, які залишаються жити та працювати в Україні. Британська режисерка Кармела Корбетт зараз працює над документальним фільмом «Квіти з лінії фронту», який ми плануємо презентувати наприкінці січня 2023 року».


Творчий британсько-український тандем дизайнерки та художниці вже сьогодні розпочав роботу над новим проєктом.

 

«Уже народжується колекція Loveletter to Kyiv, — ділиться Фібі. — Колекцію буде також зроблено з квітів із гербарію Ольги. Твори трохи більше відповідатимуть моїй естетиці, будуть більш абстрактними та мрійливими й обов’язково продовжуватимуть допомагати талановитим людям України!».

Мирослава МАКАРЕВИЧ