Сенат США «дав добро» на конфіскацію активів російських олігархів на користь України

28.12.2022

У своєму проєкті, що був внесений двопартійною групою сенаторів на чолі з демократом Майклом Беннетом та республіканцем Ліндсі Гремом іще на початку жовтня, сенатори пропонують наділити президента США надзвичайними повноваженнями та запровадити нові процедури, які дозволять конфісковувати активи російських олігархів, набуті злочинним шляхом, і спрямовувати їх на допомогу Україні, терміном на три роки, до 2025-го.


Ця поправка «буде справжньою знахідкою для багато­страждального народу України і дозволить полегшити тягар американських платників податків», як прокоментував документ один з його авторів,   сенатор від Республіканської партії Лендсі Грем.

 

Показово, що поправка міститься в законі про бюджетне фінансування на 2023 рік, який, у свою чергу, має пакет допомоги Україні та союзникам США в обсязі майже 45 мільярдів доларів.  


Інтригує, що свіжої інформації щодо можливих обсягів конфіскації російських активів у США немає. Але ще в червні було відомо, що створена США міжнародна група з  пошуку російських активів «Російські еліти, довірені особи та олігархи» (REPO) заморозила активи рф на суму понад $30 млрд, повідомляло міністерство фінансів США.


Остання ініціатива американців, для яких приватна власність — то святе, передбачає судові гарантії, щоб уникнути звинувачень у свавіллі, зокрема можливості перегляду рішення в судовому порядку включно з апеляцією.

 

Але по факту маємо  зрушення в дуже непростому питанні. Адже, попри намагання партнерів України, які вважають, що росія повинна відповідати за наслідки своєї агресії, міжнародного компенсаційного механізму на користь України так і не розроблено.  


Генеральна Асамблея ООН на екстреному засіданні 14 листопада ухвалила резолюцію, яка передбачає відповідальність росії за виплату репарацій Україні. «За» проголосували 94 держави, 14 країн висловилися проти, 73 утрималися.

 

Резолюції Генасамблеї ООН мають рекомендаційний характер, це, швидше, політичний сигнал,  але  такі  рішення дозволяють окремим країнам перейти від дискусій до дій. Отже, кожна країна пішла цим шляхом самостійно.  


Нагадаємо, що на сьогодні лише Канада з-поміж союзників України ухвалила механізм конфіскації активів рф на користь України.

 

У червні там було  ухвалено зміни до закону «Про спеціальні економічні заходи», якими була створена можливість вилучення та використання російських активів для допомоги Україні. 

 

На початку російського повномасштабного вторгнення Канада скасувала спеціальний статус для російських та білоруських імпортних товарів і почала оподатковувати їх за ставкою 35%.

 

Суму цих податків Канада вирішила передавати Україні. Минулого тижня було оприлюднено цю суму — $115 млн. Також Канада арештувала $26 млн, що належать компанії російського олігарха Романа Абрамовича, який потрапив під санкції.


Змусити росію виплатити репарації, задіявши існуючі міжнародні механізми, дуже складно. З вересня росія вийшла зі складу Ради Європи і більше не підкоряється її рішенням, включно з Європейським  судом із прав людини.

 

Задіяти Міжнародний кримінальний суд у Гаазі теж проблематично, адже для нього необхідна резолюція Ради Безпеки ООН, а рф як постійний член Ради Безпеки ООН очікувано накладе вето на це рішення. Тож зараз обговорюється створення спеціального трибуналу.


На сьогодні ЄС заморозив російських активів на суму близько 68 млрд євро. З них 90% перебувають у Бельгії, Люксембурзі, Італії, Німеччині, Ірландії, Австрії та Франції.

 

Здивувала Угорщина, яка наприкінці листопада повідомила, що заморозила російські активи на суму майже 870 мільйонів євро. Питання про репарації — це  робота на майбутнє, адже війна ще не скінчилася.

 

Тож очікуємо в наступному році «парад несподіванок» для кремлівських олігархів у вигляді конфіскації активів. І це робота уряду кожної окремої країни. Продаж конфіскованих яхт, будинків чи літаків російських багатіїв будемо вважати фінансовими дрібничками.