Рада ЄС запровадила дев’ятий пакет санкцій проти росії: як вдарить по агресору

21.12.2022

Санкції є відповіддю на те, що після маніпуляцій із зерном путін вирішив використати для терору українців атаки на енергетичну інфраструктуру в холодну пору року.

 

Із заходів прямої дії зазначимо заморожування Євросоюзом активів ще двох російських банків і включення «Всеросійського банку регіонального розвитку» до списку організацій, на які поширюється повна заборона проведення операцій. 

 

Також нарешті Україна достукалась до здорового глузду європейців, тож ЄС призупиняє ліцензії на мовлення ще чотирьох  пропагандистських російських ЗМІ: «НТВ»/«НТВ Мир», «Россия 1», «РЕН ТВ» та «Первый канал».


Безперервні  дії  з дезінформації та військової пропаганди,  легітимізація  агресії  росії  на дев’ятому місяці війни, як-то кажуть, ні в які ворота.  


Також запроваджується  заборона надання російській федерації послуг ЄС із реклами, дослідження ринку та опитування громадської думки, а також послуг з тестування продукції та технічного контролю.


До нових санкційних списків ЄС включено віцепрем’єра Голікова, низку міністрів, суддів конституційного суду, губернаторів деяких регіонів, двох доньок Кадирова.

 

Також під санкції потрапили Нікіта Міхалков, Григорій Лєпс, Борис Корчевніков, Дмітрій Пучков. Ну то таке...

 

А от  громадянам ЄС буде заборонено обіймати будь-які посади в керівних органах усіх російських державних чи контрольованих державою юридичних осіб, організацій чи органів, які розташовані в росії.


З усім іншим, як-то кажуть, не все так однозначно.  Санкції застосовуватимуться до 168 додаткових суб`єктів, пов`язаних з оборонно-промисловим комплексом рф. 

 

Це забезпечить неможливість вільної торгівлі ключовими хімікатами, приладами нічного бачення та радіонавігації, електронікою та IT-компонентами.

 

Але, щоб уникнути обходу росією  санкцій через треті країни, явно недостатньо включити до списку  організації, які базуються в незаконно анексованому Криму.


Нарешті розширюється заборона на експорт товарів та технологій, пов’язаних з авіаційною та космічною промисловістю, включно з авіаційними двигунами та їх частинами.

 

Ця заборона поширюватиметься як на пілотовані, так і на безпілотні літальні апарати, тобто відтепер буде заборонено прямий експорт двигунів для безпілотників до росії та будь-якої третьої країни, яка може постачати безпілотники до росії.


І знову постає питання щодо обходу санкцій. І знову винятки: ЄС  розширив заборону на нові інвестиції у російський енергетичний та гірничодобувний сектори, але за винятком діяльності з використанням деяких критично важливих видів сировини.


Жоден із санкційних заходів жодним чином не торкається торгівлі сільськогосподарською та харчовою продукцією, включно з пшеницею та добривами. 

 

ЄС аргументує це тим, що наразі переймається продовольчою безпекою  в усьо­му світі. Тож  дозволено розморожувати активи та надавати кошти та економічні ресурси певним особам, які відіграють значну роль у міжнародній торгівлі цими видами продукції.


Якщо відверто... Де­в’я­­тий пакет санкцій став втраченою можливістю. Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс констатує: «Сумно, що нам довелося витратити стільки часу на обговорення винятків, а не на посилення існуючих санкцій».

 

Під час дискусій про прийняття дев’ятого санкційного пакета держави ЄС із потужною портовою індустрією, насамперед Бельгія і Нідерланди, домагалися винятків із раніше прийнятих санкцій, спрямованих проти російських виробників добрив.

 

А Угорщина у процесі перемовин про дев’ятий пакет санкцій проти росії змогла добитися невключення до нього трьох російських міністрів. Втім Литва разом з Польщею змогли досягти додаткових гарантій безпеки, що закривають лазівки. 

 

«Литва зробить вибір на користь того, щоб ворота залишалися зачиненими», — зазначив Ландсбергіс.


Одним із найбільших та найзручніших портів для російських і особливо білоруських добрив є литовська Клайпеда, ймовірно, її й стосуються слова Ландсбергіса про те, що Литва триматиме ці «ворота зачиненими».