Круто присолити: скільки коштують продукти у воєнній Україні перед зимовими святами

21.12.2022
Круто присолити: скільки коштують продукти у воєнній Україні перед зимовими святами

Не варто забувати й про те, що треба ще ж годувати домашніх улюбленців, яких під час війни побільшало в оселях, зокрема, киян (наприклад, на залізничному вокзалі столиці тваринок масово кидали колишні господарі втікаючи на Захід від війни) (Фото: Валентини Розуменко)

Повномасштабне вторгнення росіян триває вже десять місяців і принесло в наші оселі горе й зубожіння.

 

Але життя триває, і кожен українець у тилу напередодні різдвяно-новорічних свят усе одно хоче порадувати себе й близьких більш-менш пристойними стравами на столі.

 

Зрозуміло, звичного очікування дива (хіба що від ЗСУ) й передсвяткового настрою у воєнний час — катма.

 

Та й ціни в магазинах, які постійно ростуть, немов на дріжджах, зовсім не додають оптимізму (адже мінімальна зарплатня наразі становить у нашій державі лише 6 тис. 700 гривень).

 

Варто зауважити, що, хоч в Україні й продовжують дорожчати хліб, вершкове масло та борошно, цукор і сіль за місяць у ціні не змінилися а деякі позиції взагалі навіть подешевшали.


Згідно з даними Мінфіну, в грудні (порівняно з листопадом) зросла вартість пшеничного хліба (650 грамів) — з 31,37 грн до 32,08 грн по всіх супермаркетах.

 

Найбільше здорожчав пшеничний хліб нарізний (600 грамів) — з 32,60 грн до 33,39 грн.

 

 

За місяць більш як на 1,5 грн зросла ціна вершкового масла. У середньому по торгових мережах 200 грамів масла «Яготинське» жирністю 73% станом на 16 грудня коштує 65,80 грн, хоча ще в листопаді ціна становила 64,28 грн.


Щодо борошна, то кілограм цього найнеобхіднішого продукту в грудні коштує 21,20 грн. Зазначимо, що середня ціна борошна в листопаді становила 20,94 грн/кг.


А ось представлена в супермаркетах сіль морська харчова утримується на одному ціновому рівні два місяці поспіль після суттєвого стрибка в жовтні.

 

Так, у середині осені 1 кг солі можна було купити за 31,70 грн, а ось до 1 листопада ціна зросла до 32,55 грн та утримується на цій позначці в грудні.


За місяць трохи подешевшав цукор: у листопаді ціна солодкого, але не найкориснішого продукту в супермаркетах становила 34,41 грн/кг, а в грудні знизилася до 34,07 грн/кг.


Але все оцінюється в порівнянні, й ці тимчасові малоприємні фінансові «незручності» в тилу — ніщо в порівнянні з тим, що доводиться щодня витримувати на передовій нашим бійцям.