Війна диктує ціни: Євросоюз дасть Україні 18 мільярдів євро в кредит

14.12.2022
Війна диктує ціни: Євросоюз дасть Україні 18 мільярдів євро в кредит

Євросоюз узгодив це рішення, і пропозиція подана до Європейського парламенту для ухвалення найближчим часом.

 

«Україна може покладатися на ЄС. Ми продовжуватимемо підтримувати Україну, в тому числі й фінансово, стільки, скільки потрібно. ...Україна може розраховувати на регулярну фінансову допомогу від ЄС протягом усього 2023 року», — заявив міністр фінансів Чехії Збинек Станюра.


18 млрд євро — це не грант, це величезний кредит, що надається нашій країні й матиме 10-річний пільговий період.

 

Частину коштів від західних партнерів ми отримуємо у формі грантів, але переважно допомогу надають через кредити.

 

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн вважає, що для України дуже важливо мати передбачуваний і стабільний потік доходів.

 

Ідеться про суму  3-4 мільярди євро на місяць. І ці 3-4 мільярди євро мають бути профінансовані Європейським Союзом, американськими партнерами та фінансовими установами, додала пані фон дер Ляйєн.

 

Близько 1,5 млрд євро на мі­сяць для України фінансуватиме Європейський Союз — це якраз і є та сама регулярна фінансова допомога.


Судячи з останнього рішення, таке фінансування ми матимемо, отже, 2023-й фінансовий рік маємо пройти, як для воєнного часу, відносно спокійно.


Рішення про допомогу Україні для країн ЄС теж непросте і йде паралельно з приборканням інфляції, найвищої за останні 50 років.

 

Багато урядів різко відмовилися від відносно дешевих газу та нафти з росії: загалом європейські країни зараз витрачають майже п’яту частину свого ВВП на енергоносії, хоча останніми роками їм доводилося витрачати десяту частину.

 

Нагадаємо, що Угорщина виступала проти рішення ЄС надати Україні 18-мільярдний пакет допомоги, а також відмовилася приєднуватися до «стелі цін» на російську нафту в $60 за барель, впроваджену західними країнами для зменшення потоку нафтодоларів у російську економіку.


Висока інфляція та повільніше, ніж у попередні роки, економічне зростання — це та ціна, яку глобальна економіка платить за вторгнення росії в Україну.

 

І водночас вона не йде в жодне порівняння з величезною ціною, яку зараз платить Україна. Наразі щомісяця наша держава витрачає до 250 млрд грн, більш ніж половина з яких іде на оборону.

 

При цьому власних надходжень бюджету не вистачає навіть на покриття військових витрат, не кажучи про важливі сфери — соціальну, медичну та інші, базові для населення.

 

Тож до початку 2023 року державний борг України перевищить валовий внутрішній продукт (ВВП), тобто вартість усіх вироблених у країні товарів і послуг — він становитиме 106% від ВВП, тобто 6,4 трлн грн.

 

Притому, що до кінця серпня 2022 року держборг становив 3,6 трлн грн.

 

А в 2023 році уряд прогнозує зростання дер­жавного боргу майже вдвічі. Наступного року на обслуговування державного боргу спрямовуватиметься кожна четверта гривня доходів бюджету, але іншого виходу немає, адже причина різкого зростання державного боргу одна — війна.

 

Як сказав генеральний секретар Організації економічного співробітництва та розвитку Матіас Корманн: «Кінець війни та просто встановлення миру в Україні буде найефективнішим способом вплинути на економічні прогнози».