Зеленський на саміті G20 закликав покласти край російській агресії і назвав умови завершення війни

16.11.2022

У вівторок на Балі стартував 17-й по рахунку міжнародний саміт G20.

 

До Індонезії, яка приймає цей захід уперше, прибули лідери провідних країн світу, аби обговорити дві найактуальніші проблеми безпеки.

 

Йдеться про війну в Україні та загрозу застосування ядерної зброї, що завдяки російській агресії стала знову актуальною.


Майже до останнього дня залишалася під питанням участь у саміті володимира путіна. Зрештою замість нього російську делегацію очолив міністр закордонних справ сергій лавров, але й він потрапив до скандалу.

 

У переддень відкриття G20 західні ЗМІ повідомили про те, що дипломат був госпіталізований через проблеми з серцем.

 

Аби спростувати хворобу, росіяни показали відео з паном лавровим, де він позує в шортах, туфлях і футболці з тризубом, що візуально нагадує український герб. Але й це ще не все.

 

За словами політолога Михайла Шейтельмана, цей дизайн належить 27-річному художнику, що помер від передозування наркотиків. Як-то кажуть, Штірліц ще ніколи не був так близько до провалу.


На самому саміті сергій лавров опинився в ізоляції, оскільки  світові лідери вирішили відмовитися від спільного фото з представником росії.

 

Крім того, під загрозою опинилося підписання спільного комюніке за підсумками Заходу. Відмова москви визнати вторгнення росії в Україну війною, а себе — агресором може призвести до того, що саміт G20 уперше завершиться без спільної заяви.


Через війну Володимир Зеленський не зміг приїхати на саміт, але виступив у режимі онлайн, запропонувавши  «україн­ську формулу миру».

 

Його ініціатива передбачає десять складових — від ядерної та радіаційної безпеки до надійної фіксації завершення війни з міжнародними гарантіями Україні.

 

На його думку, росія повинна підтвердити територіальну цілісність України, повністю вивести свої війська й сплатити компенсацію за завдану шкоду.


Глава держави також підкреслив, що жодних варіацій на тему «Мінськ-3» наше суспільство не прийме.

 

«Ми не дозволимо росії чекати й нарощувати свої сили, — наголосив він. — Я переконаний, що зараз настав час, коли війну росії потрібно і можна зупинити». Він також запевнив, що пропонувати Україні компроміси з совістю, суверенітетом, територією та незалежністю не варто.

 

«Ми поважаємо правила, ми люди слова, — сказав він. — Україна завжди була лідером миротворчих зусиль, і світ це бачив. І якщо росія каже, що хоче закінчити війну, нехай доведе це діями».


Тим часом більшість світових лідерів підтримали Україну в її боротьбі з рашистьким режимом. Прем’єр-міністр Великобританії Ріші Сунак заявив, що Росія має «піти з України та покласти край цій варварській війні».

 

У свою чергу канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що найкращим способом домогтися відновлення світової економіки буде припинення війни росії в Україні.

 

Різкій критиці дії москви піддав навіть лідер КНР Сі Цзіньпін, підкресливши, що використання енергетичних і продовольчих ресурсів як інструментів політики і війни наразі є недопустимим.