Українська збірна завершила сезон у Кубку Біллі Джин Кінг на мажорній ноті

16.11.2022
Українська збірна завершила сезон у Кубку Біллі Джин Кінг на мажорній ноті

Перший номер збірної Марта Костюк принесла Україні два з трьох залікових балів. (Фото: Великий теніс України.)

Важливим елементом тенісного сезону є не лише індивідуальні турніри, де спортсмени грають, по суті, самі за себе, а й командні змагання, де кольори збірних, як правило, захищають найсильніші тенісисти країни.


Наприкінці тенісного року українська жіноча збірна провела у Токіо матчеву зустріч із японками, за підсумками якої вже наступної весни знову спробує пробитись до фінального раунду Billie Jean King Cup.

 

Після поєдинку з титулованими американками у квітні, яким українки, попри передматчеві прогнози далеко не на свою користь, програли лише у п’ятій вирішальній грі, «синьо-жовтій» збірній довелося провести зустріч плей-оф-раунду проти японок.


Як і навесні, капітан нашої збірної Михайло Філіма не зміг розраховувати на усіх найсильніших тенісисток: Еліна Світоліна, яка нещодавно стала мамою, продовжує свою декретну відпустку і дату повернення на корт поки не анонсувала, а Даяна Ястремська, яка цього року перебуває у рейтингу на межі топ-100, не змогла приїхати в Токіо через проблеми зі здоров’ям.


Тому на матч проти японок були заявлені лише три спортсменки: Марта Костюк, яка завершує рік на 70-му місці в одиночному рейтингу і в топ-50 у парі, Катаріна Завацька, яка цьогоріч зіграла мало турнірів і, як наслідок, опустилась у табелях про ранги у четверту сотню, та найкраща українська парниця Людмила Кіченок, яка свій найуспішніший сезон у кар’єрі завершує в топ-10.


Японки, до слова, теж не змогли розраховувати на свою головну зірку, чотириразову чемпіонку «Великого шолома» Наомі Осаку, яка вже досить довго не виходить на корт.

 

У таких умовах головною надією господарок зустрічі були Місакі Дої та Моюка Ушіджіма, які наразі перебувають у топ-200 рейтингу.

 

Утім більш високий клас українських тенісисток та їхня надмотивованість вирішили долю поєдинку уже за підсумками трьох зустрічей.


Спочатку перший номер нашої збірної Марта Костюк у двох сетах обіграла Дої (7:6, 6:4), а потім Завацька, яка цього сезону грає краще за збірну, ніж на одиночних турнірах, доволі несподівано переграла у двох партіях Ушіджіму — 7:6, 6:2.

 

«Як я й говорив раніше, Катаріна — це тенісистка високого рівня, рейтинг не відображає справжній рівень її гри та її потенціал. Коли команда поруч у паузах, капітан поруч — це їй допомагає. Я був упевнений, що вона гратиме нарівні з суперницею. Спочатку були дуже легкі гейми на подачі японки, вона грала агресивно, чітко і без помилок. А потім потроху Катя знайшла і впевненість, і ритм на подачі Ушіджіми. І після успішного прийому вже вона домінувала в розіграшах. Завацька грала більш правильно, ми задоволені її грою», — похвалив підопічну Філіма. «Звичайно, ми грали з думками про Україну. Як і всі наші гравці, я балансую між тренуваннями і війною. Добре, що наше завдання вдалося вирішити якомога швидше», — оцінила виступ команди Катаріна.


Вирішальне ж третє очко у скарбничку команди принесла Костюк, розгромивши все ту ж Ушіджіму: 6:0, 6:3, при цьому на перший сет пішло лише 17 хвилин ігрового часу.

 

А у парній зустрічі, яка вже нічого у контексті загального результату не вирішувала, Завацька в дуеті з Кіченок поступились зіграному тандему з топ-25 парного рейтингу Шибахара/Аояма (3:6, 3:6).

 

«Не варто й казати, що японська пара, з якою ми грали, дуже досвідчена. Вони дуже серйозні суперниці. На щастя, парна зустріч уже нічого не вирішувала, тож можна було не хвилюватися, виграємо ми чи програємо, а просто отримати задоволення від гри. Звичайно, хотілося здобути перемогу для команди. Ми зробили все, що могли, але так вийшло, що виграти нам не вдалося. Проте ми у будь-якому разі раді за загальний результат», — прокоментувала виступ команди Кіченок.


«Вважаю, що саме матчі в перший день змагань виявилися вкрай важливими. У кожному матчі, який грала Марта Костюк, стартовий сет був ключовим. На мій погляд, саме те, що вона вигравала першу партію, все і вирішило. Десь нам, звісно, пощастило, але загалом ми змогли продемонструвати дуже хороший результат», — не приховував радості й капітан збірної.


Далі ж на нашу збірну чекає ще одна спроба відібратись до фінальної частини Billie Jean King Cup: навесні наступного року «синьо-жовтій» збірній у новому розіграші турніру протистоятимуть 11-разові чемпіонки командних змагань — чешки, які минулого тижня програли у півфіналі майбутнім переможницям — збірній Швейцарії на чолі з Беліндою Бенчич.