Щоб наші «котики» не хворіли: українці з Данії передали тонни найнеобхіднішого для лікарень та шпиталів

19.10.2022
Щоб наші «котики» не хворіли: українці з Данії передали тонни найнеобхіднішого для лікарень та шпиталів

Ірина Каптур не приховує радості: з Данії доправили дуже суттєву допомогу для наших медзакладів, де лікують поранених військових, а також травмованих цивільних людей. (Фото автора)

Проїхавши через усю Європу, у п’ятницю, 14 жовтня, 20-тонний великогабаритний автомобіль із Данії з дуже важливою гуманітарною допомогою для наших лікарень та шпиталів прибув до Полтави.

 

Її зібрали у трьох містах цієї скандинавської країни представники української діаспори — члени благодійної організації Bevar Ukraine («Збережи Україну»).


«Наскільки така допомога важлива — не передати словами. Відчуваю і радість, і хвилювання, бо зазвичай доводиться з великими труднощами шукати благодійні кошти, аби закупити те, що просять у лікувальних закладах прифронтової зони й не тільки, а тут маємо просто-таки безцінні подарунки, зокрема медикаменти, пристосування для лабораторій, медичне обладнання й витратні матеріали — усе необхідне для допомоги пораненим військовим, а також травмованим цивільним людям.

 

Усього годі й перелічити. Поміж іншого отримали одні з найбільш затребуваних у лікарнях медичних пристроїв — функціональні ліжка для лежачих хворих, візки для транспортування пацієнтів, реабілітаційні тренажери, пристосування для людей, які отримали інвалідність на війні, холодильники для зберігання ліків і навіть каміни на випадок, якщо будуть перебої з постачанням природного газу та електроенергії», — перелічує волонтерка з Полтави Ірина Каптур, котра возить «гуманітарку» до прифронтової зони, а нерідко й на передову з 2014 року. Будучи лікарем-стоматологом за фахом, вона допомагає не лише нашим військовим з’єднанням, а й медичним закладам.

 

— Упаковки з фармацевтичною продукцією ще треба розбирати, аби з’ясувати, що в них міститься, хоч ми просили передати насамперед медикаменти, які рятують життя, зокрема кровозамінники, у яких у лікувальних закладах дуже велика потреба. А військовим на фронті потрібні комплексні засоби від застуди, знеболювальні препарати, та навіть заспокійливі ліки дуже актуальні в умовах війни».


Тонни гуманітарної допомоги з Данії надійшли до нашого міста саме завдяки особистим контактам полтавки.

 

«Усе було так: ми допомагали дружині одного нашого військового, котра зі Слов’янська Донецької області. А її подруга, чоловік якої загинув, виїхала в Данію. Завдяки їй і вдалося налагодити зв’язки з волонтерською спілкою Bevar Ukraine, — розповідає Ірина.


До речі, це вже не перша допомога наших земляків, які проживають у далекій скандинавській країні. За словами Ірини Каптур, до цього (у квітні) з Данії до Полтави доправили автомобіль екстреної медичної допомоги — його вже використовують на Донеччині для транспортування поранених армійців з одного медзакладу до іншого. Потім були й інші автівки, призначені для евакуації поранених.

 

«От буквально цими днями відганятимемо на передову авто — це також подарунок від наших друзів з Данії. Інший автомобіль уже рятує життя наших військових на південному напрямку: частину коштів на нього підкинула наша потужна діаспора з Уельсу, а другу частину пожертвував небайдужий датчанин. От така в нас плідна співпраця із закордоном — про неї можна розповідати годинами. Цього ж разу українці в Данії вирішили спорядити цілу фуру з гумвантажем. Вони запевняють, що хочуть і надалі збирати допомогу для України, чому ми несказанно раді. Бо самі нізащо не закупили б отакої кількості всього необхідного, адже це коштує величезних грошей, — констатує волонтерка. — Зараз, щоб здолати страшного ворога, потрібно, аби піднялися не лише Україна, а й уся Європа, світ».


Аби розвантажити фуру з «гуманітаркою», зібралася велика дружна команда. Ірина Каптур зізнається: спочатку думала, що з тих, кого попросила, відгукнуться принаймні 5 осіб.

 

Насправді ж зібралося майже 20 охочих долучитися до доброї справи: це хлопці з підрозділів територіальної оборони Полтавщини, колеги Ірини, а також її чоловіка Володимира, котрий займається ремонтом автомобілів для фронту, їхні друзі, з якими постійно курсують на передову, тощо.


Волонтерка говорить, що дуже вдячна й полтавському підприємцю Віталію Штаньку, котрий надав затишне складське приміщення для зберігання лікарських засобів та виробів медичного призначення.

 

Жінка пригадує: коли їй зателефонували з Данії й повідомили, що великоваговий автомобіль із гуманітарною допомогою вже вирушає в дорогу, вона мала терміново знайти склад. По допомогу звернулася до депутата Щербанівської сільської ради Анатолія Вертелецького.


«А я у свою чергу зателефонував Віталію Штаньку — це патріот України, який ніколи не відмовляє в допомозі. І отак процес рушив. Дуже вдячний людям, які збирали цю допомогу, доправили її до Полтави, а також тим, хто допоміг розвантажити величезну фуру. Я теж не боюся фізичної роботи. Бо вважаю, що тут, у тилу, ми маємо робити все, щоб хлопцям, які боронять нашу країну на передовій, було хоч трохи комфортніше. Це наша свята справа», — вважає Анатолій Вертелецький.


Як зазначила Ірина Каптур, перш за все лікарські засоби, медичні системи, витратні матеріали повезуть до Краматорська та Слов’янська, що на Донеччині, де в них є нагальна потреба у шпиталях.

 

«А далі вирушимо на південний напрямок, — стверджує вона, — де нас чекає лікар із Кременчука Ростислав Зауральський (він уже нач­мед батальйону). Окрім усього, доправимо туди й автомобіль, який допомагатиме рятувати життя пораненим бійцям. Війна — дуже страшна й дорога. Та найдорожче — це життя наших вояків».