Націоналізація близько? Рада дала добро на виведення з ринку системно важливого Альфа-Банку

19.10.2022
Націоналізація близько? Рада дала добро на виведення з ринку системно важливого Альфа-Банку

Альфа-Банк — фінансова установа з підсанкційними інвесторами.

Національний банк швиденько це рішення підтримав.

 

В Україні наразі 14 системних банків (чотири з них з державним капіталом). Але в експертних колах законопроєкт відразу охрестили «альфабанківським» через плітки щодо майбутньої націоналізації Альфа-Банку. Пересуди виникли не на порожньому місці.

 

Вже наступного дня після вторгнення росії в Україну, 25 лютого 2022 року, НБУ відкликав ліцензії та поставив на ліквідацію два банки з рф — Міжнародний резервний банк (колишній Сбєрбанк, яким володів Сбєрбанк рф) та Промінвестбанк (що належить Внєшекономбанку рф).

 

Закриття або націоналізація Альфа-Банку, яким через ABH Holdings S.A. (Люксембург) володіє група російських бізнесменів (Андрій Косогов (40,96% акцій), Михайло Фрідман (32,86%), Петро Авен (12,4%)), вбачалось логічним.

 

Адже продати цей банк росіяни через міжнародні санкції ніяк не могли. До того ж Альфа-Банк пручався як скажений.

 

Ще в червні Михайло Фрідман, який, до речі, народився у Львові, запропонував переказати 1 мільярд доларів Національному банку України, схвалення якого було потрібно, перш ніж питання зняття обмежень може бути передано до ЄС.


Треба сказати відверто: ця пропозиція викликала суперечки в українському експертному середовищі, хоч як крути, мільярд доларів — це мільярд доларів...

 

Західні партнери дивувалися: український уряд вимагає заморожені активи росії, а в самих працює банк із російським капіталом! Британське МЗС твердо заявило, що Велика Британія «не потурає будь-яким спробам уникнути санкцій».

 

У вересні Фрідман вдруге запропонував перевести мільярд доларів зі свого особистого статку, який зараз заморожено через санкції Лондона, українській дочірній компаніі Alfa. Для того щоб ці гроші могли бути використані на допомогу у відновленні України.

 

«Банк Alfa хотів би як один із найбільших приватних банків в Україні... брати активну участь у відновленні української економіки після війни, — цитує The Wall Street Journal слова голови наглядової ради філії в Україні Романа Шпека. — Кошти можуть бути використані для допомоги Києву у відновленні таких сфер, як інфраструктура, охорона здоров’я, продовольча та енергетична безпека».


Нарешті 30 вересня Рада національної безпеки і оборони вперше з початку повномасштабної війни з росією ввела санкції проти російських бізнесменів зі списків санкцій ЄС і країн G7.

 

І законопроєкт про націоналізацію не забарився. Як написав перший заступник голови фінансового комітету Верховної Ради Ярослав Железняк: «Закон буде швидко підписаний. І швидко використаний теж (if you know what I mean)».


«Очевидно, законопроєкт розроблявся для Альфа-Банку, про що свідчить згадка підсанкційних осіб та умова компенсації можливих збитків колишніх власників лише за рахунок коштів, відшкодованих державою-агресором. Але нічого не заважатиме застосовувати цей закон і щодо інших банків», — вважає керівник аналітичного департаменту Concorde Capital Олександр Паращій.

 

Так, у проєкті закону вказується, що «відшкодування вартості акцій акціонерам (у разі її перевищення 1 грн, за висновком аудиторської компанії) буде можливим тільки після компенсації збитків державі Україна від рф і винятково за рахунок таких коштів».

 

У всьому іншому закон прописаний з урахуванням юридичних недоліків, допущених при націоналізації ПриватБанку: націоналізація системно важливого банку відбуватиметься через процедуру віднесення банку до категорії неплатоспроможних, однак не потребуватиме докапіталізації з боку держави — продаж банку за 1 грн буде проводитись незалежно від фактичного розміру регулятивного капіталу банку.

 

Фонд не здійснюватиме зміни розміру статутного капіталу неплатоспроможного системно важливого банку, деномінації акцій такого банку, у тому числі не буде проводити обмін грошових зобов’язань банку на акції додаткової емісії.

 

Замість обміну вкладів на акції з наступним їх викупом державою запроваджується припинення зобов’язань банку перед контролерами та власниками істотної участі у такому банку, а також підсанкційними особами з наступним зарахуванням коштів за цими зобов’язаннями у дохід банку (також збільшується капітал банку).


Ситуація з фінансовими показниками Альфа-Банку не є гіршою чи кращою, ніж у решти системно важливих банків. Основна проблема — це кінцеві бенефіціари, на яких були накладені санкції після повномасштабного вторгнення росії. Націоналізація Альфа-Банку, яка може статися дуже-дуже швидко, буде оптимальним варіантом і для країни, і для фінансової установи, а також дозволить захистити вкладників та держбюджет.


З початку війни держава гарантувала 100-відсотковий захист вкладів фізосіб, але юридичні особи під гарантії не потрапили.

 

«На воєнний час та через три місяці після його завершення вклади фізичних осіб у будь-якому банку гарантуються у повному обсязі. А націоналізація банку забезпечує таку саму гарантію для всіх юридичних осіб, які не пов’язані з акціонерами», — прокоментував ситуацію фінансовий аналітик групи ICU Михайло Демків.