Завдання-мінімум виконали: українські дзюдоїсти втретє поспіль завершили ЧС з однією медаллю

19.10.2022
Завдання-мінімум виконали: українські дзюдоїсти втретє поспіль завершили ЧС з однією медаллю

Єлизавета Литвиненко на дебютному ЧС одразу завоювала «бронзу». (Міжнародна федерація дзюдо.)

Після континентального форуму, де українська збірна зусиллями Богдана Ядова завоювала одну золоту медаль, представники вітчизняного дзюдо з однією нагородою завершили виступи і на світовій першості в Узбекистані.


При цьому доля участі «синьо-жовтої» команди до останнього була невідомою: збірна України ухвалила остаточне рішення щодо ЧС лише наприкінці вересня, після офіційного відсторонення дзюдоїстів з рф і Білорусі до кінця року.


Після перших трьох днів турніру українська команда йшла без нагород. Головний тренер збірної Віталій Діброва пояснив, що перші результати його підопічних — закономірні, адже, за його словами, були проблеми з підготовкою.


«До останнього ми не знали, чи братимемо участь у ЧС. Не вдалося пройти базовий збір із загальної фізичної підготовки, цього не вистачило нашим спортсменам. Плюс дається взнаки напруга через війну та невизначеність щодо поїздки на турнір. Проте ми розраховуємо, що комусь із наших дзюдоїстів вдасться дістатися п’єдесталу пошани, адже чемпіонат лише стартував», — оцінив перші результати підопічних тренер.


Так, однією з перших на татамі вийшла дворазова чемпіонка світу та призерка Олімпіади в Токіо Дар’я Білодід.

 

Узявши паузу у виступах після Ігор, Дар’я повернулася до змагань на найвищому рівні в новій категорії — до 57 кг (два свої «золота» на світовій першості українка вигравала в категорії до 48 кг).

 

На дебютному світовому турнірі у новій вазі Даша дійшла до чвертьфіналу, ставши у підсумку сьомою.


Пропустивши перший раунд змагань, Білодід в 1/16 фіналу здолала боснійку Самарджич. Далі Даша у важкій сутичці була сильнішою за віцечемпіонку Олімпіади, француженку Сару-Леоні Сізік.

 

Проте у боротьбі за вихід до півфіналу поступилась чемпіонці Ріо-2016, бразилійці Рафаелі Сілві.

 

А у втішній сутичці, яка давала шанс поборотись за «бронзу», Дар’я програла представниці Монголії Енхріілен.


«Мені здається, Даші наразі не вистачає досвіду виступів у цій ваговій категорії. Адже це нові суперниці, не всіх вона знає, не з усіма боролася. Трохи треба змінювати тактику і стиль. Адже вагові категорії до 48 кг та до 57 кг відрізняються між собою. Але загалом Даша показала непогану боротьбу. Насправді вона була близька до медалі, якби перемогла Сілву. Мені здається, вона на правильному шляху. Потрібен час. На мій погляд, їй потрібен один рік, щоб адаптуватися у новій ваговій категорії. Але якщо порівнювати її боротьбу на чемпіонаті Європи, який відбувся у травні, і зараз, то рівень значно виріс», — оцінив виступи Білодід Віталій Діброва.


Ще один претендент на медалі, чинний чемпіон Європи Богдан Ядов також не зумів зачепитись за п’єдестал.


У ваговій категорії до 66 кг Богдан, як і Дар’я, дійшов до чвертьфіналу, а потім програв і у втішній сутичці за «бронзу».


«Засмучений зараз, важко щось коментувати. Насправді змагальний день розпочався добре, але перші три сутички були дуже важкі. Усі завершились у додатковий час, а останню я ще й програв представнику Молдови Денісу Вієру. Узагалі я розраховував пройти далі. До цього я програвав цьому молдовському дзюдоїсту, але цього разу був упевнений, що зможу перемогти. Сутичка розпочалась добре для мене: кілька разів ледь не кинув його, йому зробили два зауваження. Однак так і не зміг завершити сутичку на свою користь. Після цього я дуже сильно втомився, бо і до молдованина були дуже важкі дві сутички. Напевно, був не мій день», — не приховував розчарування Ядов.


Після не зовсім вдалих виступів фаворитів українська зібрна все ж розраховувала на медалі.

 

«Із тих, хто лишився, медальні сподівання покладаємо на Якова Хаммо. Це дворазовий бронзовий призер чемпіонатів світу, в тому числі й минулого року. Також він ставав п’ятим на Олімпіаді. Розраховуємо й на Єлизавету Литвиненко. Це наша молода 18-річна спортсменка, чемпіонка світу серед юніорів у вазі до 78 кг. І сподіваємося, що буде здатен зробити сюрприз вітчизняним шанувальникам дзюдо та тренерам Сергій Крівчач. Він виступатиме у ваговій категорії до 81 кг», — розповідав Віталій Діброва.


Зрештою, ставка на Литвиненко спрацювала: саме 18-річна Єлизавета на дебютному дорослому ЧС виборола для України єдину нагороду, завоювавши «бронзу». При цьому в сутичці за медаль юна дзюдоїстка за 22 секунди здолала чинну олімпійську чемпіонку, японку Шорі Ямаду.


«Ця медаль показала особисто мені, що я можу боротися і на дорослому рівні. Можу надалі показувати себе і доводити, що я не просто людина, яка може перемагати лише на кадетському чи юніорському рівні. Я можу скласти конкуренцію дорослим спортсменкам і навіть олімпійським чемпіонкам», — не приховувала емоцій новоспечена призерка ЧС.


Натомість лідер збірної Яків Хаммо після «бронзи» у 2021 році цього разу здобути  медаль не зміг, зупнившись за крок від нагород (сьоме місце).

 

Таким чином, як і на попередніх двох світових першостях, «синьо-жовта» збірна завершила ЧС із однією нагородою. Із таким доробком Україна фінішувала 19-ю в медальному заліку. Лідером же за нагородами традиційно стала Японія.