Путівки не буде: «суха» нічия з Шотландією перекрила збірній України шлях до елітного дивізіону Ліги націй

05.10.2022
Путівки не буде: «суха» нічия з Шотландією перекрила збірній України шлях до елітного дивізіону Ліги націй

У заключному матчі групового турніру ЛН збірна України розписала «мирову» з Шотландією і не змогла піднятися до вищого дивізіону. (Фото пресслужби УАФ.)

За сприятливих обставин для збірної України футбольний рік міг тривати до останнього календарного місяця.

 

Утім через мінімальну поразку Уельсу в фіналі кваліфікації потрапити на катарський «мундіаль», який проходитиме в листопаді-грудні 2022 року, «синьо-жовті» не змогли.


Закінчилася для українських збірників і їхня змагальна епопея в Лізі націй-2022/2023.

 

А за титул найсильнішої національної команди цього розіграшу наступного року позмагаються переможці чотирьох квартетів елітного дивізіону — збірні Хорватії, Іспанії, Італії та Нідерландів.


При цьому збірна України свій турнірний шлях завершила на другому місці у групі 1 дивізіону «В», залишившись таким чином без путівки до когорти елітних національних колективів.

 

Аби потрапити до «топового» дивізіону, підопічним Олександра Петракова в заключному матчі групи потрібно було перемогти прямого конкурента за підвищення в класі — збірну Шотландії.


Українські уболівальники, які масово заповнили стадіон у Кракові, мали б надихнути свою збірну на переможну гру. Однак більшого, ніж «суха» нічия», «синьо-жовті» не досягли.


«Сьогодні були дуже важкі погодні умови — дощ, важке поле. Утім у нас були моменти, однак, як і в грі з Уельсом (у фіналі «плей-оф» кваліфікації на ЧС-2022), нам не вистачило реалізації. На такому рівні, коли є голеві нагоди, треба забивати. Довбик виходив сам на сам із воротарем, Ярмоленко схибив, у Степаненка був момент після кутового...», — Олександр Петраков розповів про безрезультатний поєдинок із Шотландією.


У двох матчах з «біло-синіми» у Лізі націй українська команда здобула лише одне очко, чого, власне, виявилося недостатньо для підвищення свого статусу в цьому турнірі.

 

Тож наступного сезону в еліті ЛН гратимуть шотландці, а збірна України, залишившись у другому за силою дивізіоні, знову намагатиметься піднятися поверхом вище.


«Ми не виграли, не здобули потрібного результату, але я пишаюся тим, що перебуваю тут, пишаюся хлопцями, які просто билися на футбольному полі. Іноді ти забиваєш якийсь нелогічний гол і виграєш, іноді створюєш багато моментів і не забиваєш. Це футбол. Потрібно рухатися далі, нічого страшного не сталося», — сказав після матчу з шотландцями капітан збірної України Андрій Ярмоленко.


А наступним пунктом призначення для української збірної визначено чемпіонат Європи 2024 року, котрий відбудеться в Німеччині. Жеребкування відбіркового турніру відбудеться 9 жовтня 2022 року у Франкфурті-на-Майні.

 

При цьому УЄФА повідомило, що від участі в турнірі відсторонила збірну росії — за повномасштабну війну, розв’язану режимом путіна в Україні.


І хоча до старту відбору ще далеко, в УАФ уже зараз мають вирішити, кому довірити управління національною збірною.

 

Контракт Олександра Петракова з УАФ добігає кінця наприкінці року, і, зважаючи на відсутність у нього вагомих результатів, частина футбольної спільноти України сумнівається в необхідності пролонгації його роботи на посту головного тренера національної збірної.


Серед можливих кандидатів на заміну Петракову називають ветерана тренерського цеху Мирона Маркевича, очільника команди «Аль-Айн» із ОАЕ Сергія Реброва та наставника української «молодіжки», котра пробилася на ЧЄ-2023 U-21, Руслана Ротаня.


Зрозуміло, що найбажанішою кандидатурою виглядає персона Реброва. Не проти попрацювати зі збірною й сам наставник арабського чемпіона, утім чинний контракт із клубом може завадити йому очолити «синьо-жовтих».


Не виключено, що УАФ вирішить залишити на посту головного тренера Олександра Петракова. Особливих претензій до тренера не мають ані футболісти, ані функціонери, тож є висока ймовірність, що новий відбірковий цикл «синьо-жовті» розпочнуть зі старим тренером.

ТАБЛО
Ліга націй. Дивізіон В. Група 1. Україна — Шотландія — 0:0.
Турнірне становище: Шотландія — 13, Україна — 11, Ірландія — 7, Вірменія — 3.