«Кохайтеся, чорнобриві...»: у Софії Київській демонструють весільний обряд

28.09.2022
«Кохайтеся, чорнобриві...»: у Софії Київській демонструють весільний обряд

Традиційний весільний одяг українців. (Фото авторки.)

У Софії Київській проходить виставка з фондової колекції Національного музею народної архітектури та побуту України «Кохайтеся, чорнобриві...»

 

Тут, в історичній будівлі «Хлібня», до 9 жовтня можна знайомитися з одним із головних колоритних життєвих обрядів українського народу — весіллям.


«Кожен регіон має свої деталі, свої відмінності. Але середня Наддніпрянщина, центральна Україна — це класична Україна. І обряди, які побутували отут, — вони залишаються класичними обрядами», — зазначила наукова співробітниця музею Оксана Гордієць.


Століттями нанизувалися цікаві дійства, які утвердилися традиціями, котрі парубок та молода дівчина мали пройти від вечорниць до законного одруження.

 

Виставковий проєкт «Кохайтеся, чорнобриві...», зокрема, демонструє у трьох залах костюми та декоративні елементи обрядового дійства народження сім’ї центральної України. У центрі столиці можна знайомитися з традиціями Київщини (зокрема Броварського та Вишгородського районів), Полтавщини, Рівненщини. Також представлені елементи кімнати для вечорниць, розфарбована піч, мальований посуд, накритий стіл та обрядовий хліб.


«Сьогодні мав честь привітати тринадцять пар наших військових, які одружились під час війни. Саме їм та весільним традиціям України присвячена виставка в Софії Київській з фондової колекції Національного музею народної архітектури та побуту України «Кохайтеся, чорнобриві...», — поділився після відкриття виставки міністр культури Олександр Ткаченко.

 

— Весільний обряд — особлива частина історії народу. Послухали вечорниці та подивились на світлини від ХІХ століття до моментів кохання на війні 2022 року, кераміку, весільну атрибутику та вбрання. Дуже тепла та надихаюча виставка, яка нагадує про те, що кохання було і буде, в мирні часи та під час війни».

Дарія ЛЕНДЯ