Припинити протиправні дії. Відкритий лист президенту України В. О. Зеленському

01.09.2022

Шановний


Володимире Олександровичу!


Всеукраїнське товариство «Просвіта» імені Тараса Шевченка звертається до Вас із проханням звернути увагу на неприпустиму ситуацію, яка склалася в Національному музеї Голодомору-геноциду, у зв’язку з протиправними діями керівництва Міністерства культури та інформаційної політики України.


Грубо порушуючи Конституцію України та Кодекс законів про працю України, міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко 24 червня 2022 року звільнив із посади генеральної директорки Національного музею Голодомору-геноциду Олесю Стасюк, яка перебуває у належно оформленій декретній відпустці з догляду за дитиною без збереження заробітної платні.

 

Вказані у наказі підстави для звільнення, які буцімто полягають у тому, що згадана декретна відпустка не була погоджена у Міністерстві культури та інформаційної політики України, а крім того, міністерству не відоме місце перебування О. Стасюк, є надуманими і такими, що не відповідають дійсності.


О. Стасюк, яка є матір’ю трьох малолітніх дітей, постійно перебуває в Україні й навіть під час декретної відпустки провадить наукову та просвітницьку діяльність, підтримує робочі контакти з колегами та іншими представниками українського наукового середовища.

 

Інформація про участь О. Стасюк упродовж травня-червня 2022 р. у міжнародних конференціях, повідомлення про її численні інтерв’ю та публічні виступи містяться на офіційному сайті Національного музею Голодомору-геноциду та інших інформаційних ресурсах.

 

Слід наголосити, що О. Стасюк, яка є відомим та авторитетним науковцем, від самого початку повномасштабного російського вторгнення до України 24 лютого 2022 р. доклала помітних зусиль для того, аби донести до західної громадської думки правду про масштаби та характер злочинів, учинених російськими загарбниками в Україні.


Поведінка міністра О. Ткаченка дає підстави припускати, що основним мотивом протизаконного звільнення з посади О. Стасюк є бажання перешкодити її науковим дослідженням, зокрема тим, які стосуються підрахунків загальної кількості жертв Голодомору 1932-1933 рр.


Дії міністра О. Ткаченка створюють серйозний прецедент, який може мати винятково негативні наслідки для міжнародного іміджу України та української виконавчої влади зокрема, а також для соціально-політичної консолідації патріотичних сил усередині нашої держави.

 

В умовах російсько-української війни, оголошеною метою якої для Кремля є ліквідація основ незалежного існування Української нації та української самосвідомості, неприпустимі будь-які кроки, що можуть бути потрактовані як підігрування російським наративам заперечення Голодомору чи переслідування українських дослідників із виразно україноцентричною позицією.


Зважаючи на це, просимо Вас, пане президенте, втрутитися в ситуацію та припинити протиправні дії міністра культури та інформаційної політики України О. Ткаченка.


Скасувати незаконне рішення міністра культури та інформаційної політики України О. Ткаченка про звільнення О. Стасюк із посади генеральної директорки Національного музею Голодомору-геноциду.
Поновити доктора історичних наук О. Стасюк на посаді генеральної директорки Національного музею Голодомору-геноциду.



З повагою
голова ВУТ «Просвіта» імені Тараса Шевченка, народний депутат (I-VI скликань) Павло Мовчан,
члени Головної ради та правління Товариства: Герой України Степан Хмара, Надзвичайний і Повноважний Посол України Володимир Василенко, народний депутат України (I-VI скликань) Іван Заєць, голова НСПУ Михайло Сидоржевський, професор НПУ ім. М. П. Драгоманова Петро Чернега, голова Луганського обласного об’єднання «Просвіти»
Володимир Семистяга