Небесний кур’єр: львівські студенти створили унікальний дрон для доставки товарів

24.08.2022

Група першокурсників Львів­ської політехніки, що навчаються на програмі «Інтернет речей», розробила дрон, який може здійснювати доставку товарів на відстань до 10 кілометрів.
    

Крім того, враховуючи суворе сьогодення, студенти планують адаптувати літальний апарат для потреб війни, зокрема щоб він міг доставляти товари першої необхідності людям на «нулі» та заблокованих територіях.
    

Лише за перші два навчальні семестри п’ятеро першокурсників склали безпілотник та розробили технологію комп’ютерного зору для нього. Завдяки цій програмі пристрій «бачить» спеціальний маркер, на який здійснюється посадка.

 

«Наш дрон розпізнає місце точної посадки камерою за допомогою спеціальної мітки на місцевості. Ми досліджували схожі розробки від Betterfly, Dronex, Zipline, Wing. І більшість із них здійснюють доставку від продавця до поштового відділення. Ми ж пропонуємо доставку одразу до клієнта», — каже першокурсниця та лідер команди Оля Рибенчук.
    

За словами Ольги, такий дрон можуть використовувати служби доставки, інтернет-магазини та інші сервіси для швидкого та ефективного отримання товару замовником.
    

Зі своєю розробкою студенти цього року їздили до Норвегії на конкурс підводних і повітряних дронів для університетів з усього світу TAC Challenge 2022.

 

Оскільки через війну розробники не змогли привезти свій пристрій, організатори надали їм деталі з трьох різних безпілотників.

 

З цих запчастин студенти за дві доби зібрали новий дрон та створити код для автономного керування ним за допомогою пульта. За участь у конкурсі львів’яни були нагороджені.
    

«Усі команди-учасники отримали призи, а нашій команді ще й дали обладнання для складання дрона, для участі в наступному році. Також нам проспонсорували дорогу, проживання, екскурсії, зустрічі в університеті і в компаніях, які спеціалізуються на застосуванні безпілотників. Ми вразили організаторів змагань, бо виявилися ще й наймолодшими учасниками», — додала Оля Рибенчук.