Готуватись треба вже: опалювальний сезон буде чи не найважчим за всю історію незалежності

11.08.2022
Готуватись треба вже: опалювальний сезон буде чи не найважчим за всю історію незалежності

Через повномасштабну війну і знищення інфраструктури чимало вцілілих приватних будинків і квартир виявилися відрізаними від опалення, а в інших оселях замість «нормативних» 18-20 градусів температура очікується на рівні 16-18 градусів, якщо не менше.


Тож для того, аби не залишитись узимку без тепла, українцям варто: викликати електрика та перевірити стан електромережі, а також фахівця зі встановлення вікон, аби замінити склопакети чи хоча б відрегулювати й утеплити їх.


Холодна зима завжди супроводжується збільшенням споживання електроенергії. При цьому електромережі не розраховані на високий попит на струм — у результаті можуть виникати замикання, загоряння, пожежі.

 

Склопакети теж значно подорожчали. А з похолоданням купити їх буде складно. Тому замовити нове вікно краще перед початком опалювального сезону.


Заміна всіх вікон у під’їзді, утеплення вхідних дверей дозволять зберегти температуру в будинку. Проте справді покращити ситуацію допоможе комплексна енергомодернізація. Для цього необхідно створити ОСББ, а ще доведеться подати заявку на грант або взяти пільговий кредит.

 

Проте, коли будь-якої миті ракети російських окупантів можуть зруйнувати будь-яку багатоповерхівку в будь-якому регіоні країни, це не найвдаліший момент для капітальних вкладень.


Гарною новиною є те, що Міністерство енергетики повідомило, що США допоможуть Україні у підготовці до опалювального сезону 2022-23 років.

 

У свою чергу президент Володимир Зеленський доручив Кабінету Міністрів забезпечити незмінність тарифів для населення на газ та електроенергію протягом опалювального сезону.


Щодо столиці, то її мер Віталій Кличко заспокоїв киян, яким важливо знати, чи буде тепло в їхніх квартирах восени і взимку (а ще ж є загроза, що росіяни атакуватимуть теплові електростанції).

 

«Я відповідальний за критичну інфраструктуру міста, тому обіцяю, що наша команда зробить усе, щоб сервіси, які кияни отримували до широкомасштабної війни, залишалися в тих самих параметрах. І незважаючи на те, що ситуація є складною, треба зберігати спокій. Немає причин для паніки», — зазначив київський голова.