Стрибок за «золотом»: українські шахістки зуміли виграти шахову Олімпіаду в Ченнаї

11.08.2022
Стрибок за «золотом»: українські шахістки зуміли виграти шахову Олімпіаду в Ченнаї

Жіноча збірна України — переможниця 44-ї Всесвітньої шахової Олімпіади! (Фото з сайту www.ukrchess.org.ua.)

Удруге в історії жіноча збірна України стала переможницею шахової Олімпіади.

 

Попри те, що за тур до завершення 44-х Всесвітніх шахових ігор, котрі проходили в індійському місті Ченнай, команда українських гросмейстерок перебувала за межами призової трійки, завдяки власному успіху в останній день змагань та невдачам лідерів збірна у складі Марії й Анни Музичук, Анни Ушеніної, Наталії Букси та Юлії Осьмак під проводом капітана Михайла Бродського піднялася на чемпіонський щабель.


В останньому турі українська команда здолала представниць Польщі, котрі на заключну дуель Олімпіади виходили в статусі другої команди турніру.

 

Коли ж на фініші змагань невдачі зазнала й команда-лідер перегонів — збірна Індії, котра поступилася шахісткам зі США, з’ясувалося, що, опинившись угорі протоколу з командою Грузії, за додатковими показниками синьо-жовта збірна випереджає конкуренток і несподівано здобуває олімпійське «золото».


Цікаво, що за відсутності потужної збірної Китаю саме шахістки з Індії були рейтинг-фаворитками домашньої Олімпіади. При цьому українська команда на старт цих представницьких змагань виходила з другим рейтинговим номером. До останнього туру команда Індії впевнено тримала лідерство, проте на фініші опустилася на третю сходинку.


А перестрибнути з четвертого на перше місце в підсумковому протоколі українській збірній вдалося безпосередньо завдяки перемогам у заключних двох турах над збірними Німеччини та Польщі.


Німецьку команду підопічні Михайла Бродського здолали (2,5:1,5) лише завдяки успіху Анни Ушеніної, котра перевершила свою опонентку чорними фігурами. А в протистоянні з польками перевагу на два очки (3:1) «синьо-жовтим» забезпечили Марія Музичук та Анна Ушеніна.


У підсумку, разом із командою Грузії, українська збірна набрала 18 очок із 22 можливих, утім перевершила візаві за низкою додаткових показників.

 

Варто зазначити, що в Індії команда Бродського виявилася єдиною, котра не програла на турнірі жодного протистояння; при цьому виграла сім поєдинків та чотири звела до нічиєї.


Що стосується здобутків українських шахістів на Олімпіаді в Ченнаї, то команда в складі Антона Коробова, Андрія Волокітіна, Юрія Кузубова, Кирила Шевченка та Володимира Онищука посіла неймовірно скромне 29-те місце, хоча на старт Ігор виходила з високим восьмим рейтинговим номером.


Додамо, що, окрім Олімпіади в Ченнаї, також відбулися й вибори президента ФІДЕ, на яких переміг росіянин Аркадій Дворкович. Перед голосуванням представники української делегації закликали інші федерації «не підтримувати кандидатуру Дворковича (близького соратника президента рф володимира путіна) на посаду керівника поважної міжнародної організації як особи, яка за усіма нормами моралі і людяності не має морального права її очолювати й запропонували  делегатам конгресу ФІДЕ  віддати свій голос кандидату в президенти ФІДЕ від України Андрію Баришпольцю».