Чемпіонськими стежками: на ЧС українські каноїсти та байдарочники вибороли п’ять медалей

11.08.2022
Чемпіонськими стежками: на ЧС українські каноїсти та байдарочники вибороли п’ять медалей

Фото з сайту ukraine-canoe.org. (На чемпіонаті світу в канадському Галіфаксі каноїстка Людмила Лузан здобула для української збірної дві золоті та одну срібну нагороду.)

Після здобуття на Олімпіаді-2020 у Токіо «срібла» та «бронзи» вітчизняна каноїстка Людмила Лузан твердо заявила, що на наступних літніх Іграх, які в 2024 році прийматиме Париж, неодмінно здобуде олімпійське «золото».


Свій амбітний намір 25-річна уродженка Івано-Франківська змогла підтвердити на планетарній першості у канадському Галіфаксі, де вона стала дворазовою чемпіонкою світу.

 

При цьому до своїх перемог в одиночному каное на дистанціях 500 м та 1000 м Людмила додала ще й срібний виступ у каное-двійці в парі з Анастасією Четвериковою.


Загалом, на ЧС-2022 з веслування на байдарках і каное українська збірна виборола п’ять медалей і посіла сьоме місце в загальному заліку.


Чотири з п’яти нагород належать майстрам і майстриням веслування на каное. Водночас завдяки старанням байдарочників до синьо-жовтої скарбнички потрапила перша нагорода цьогорічного планетарного форуму.


Чоловіча байдарка-четвірка у складі Олега Кухарика, Дмитра Даниленка, Ігоря Трунова та Івана Семикіна принесла Україні бронзову медаль.


Далі слово взяла Людмила Лузан, котра тричі поспіль піднімалася на п’єдестал пошани.


Друге місце в заїзді на каное-двійках можна назвати своєрідним розігрівом: Лузан та Четверикова переможницям із Китаю програли більше двох секунд.


Утім у наступних двох фіналах лідерці української збірної не було рівних. На дистанції 1000 м Людмила «привезла» дві секунди Марії Майльярд із Чилі та майже на секунду перевершила канадійку Софію Дженсен на 500-метрівці.


У підсумку, другий поспіль чемпіонат світу Людмила Лузан завершила з трьома нагородами. Змагалася ж у Галіфаксі вихованка Миколи Мацапури одразу в п’яти фіналах.

 

І тут важливо сказати про дев’яте місце Люди в олімпійському спринті на 200 м та п’яту позицію в міксті з Павлом Алтуховим.


А якщо бути точним, то прізвище Лузан можна відшукати одразу в шести фіналах ЧС-2022. Щоправда, на старт фінального заїзду серед жіночих каное-четвірок на 500 м українська команда не вийшла.


Так само без медалей залишилися українські веслувальники у змаганнях каное-одиночок на 5000 м, де Юрій Вандюк став 11-м, та заїзді байдарок-двійок, у якому Олег Кухарик з Ігорем Труновим фінішували шостими.


Заключну ж, п’яту, нагороду до української скарбнички на чемпіонаті світу поклали учасники каное-четвірки — Віталій Вергелес, Андрій Рибачок, Юрій Вандюк, Тарас Міщук, котрі на 500 м здобули «бронзу».


А як повідомляє пресслужба федерації веслування на байдарках і каное України, головна героїня ЧС у Галіфаксі Людмила Лузан за кількістю виграних на планетарних форумах нагород наздогнала дворазового олімпійського чемпіона Юрія Чебана. Тепер у своєму активі вони мають по три золоті, дві срібні та одній бронзовій нагороді.