Більшість провідних аграрних галузей в Україні знищені війною: без Заходу їх не відновити

04.08.2022

В Україні стрімко прискорюється інфляція: у червні вона сягнула 21,5% у річному вимірі.

 

Як вважають експерти, інфляційний тиск зберігатиметься й надалі: за підсумками 2022 року інфляція перевищить 30%.

 

У наступні роки вона суттєво сповільниться, хоча все ще перебуватиме значно вище цілі Національного банку в 5%, передусім через наслідки війни.

 

У наступному році інфляція знизиться до 20,7%, у 2024-му — до 9,4%. Її повернення до цілі 5% передбачається у 2025 році.


Відтак усі ми спостерігаємо небувале подорожчання товарів і послуг. Імпортний товар, як заявив голова Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук, може зрости в ціні на 6-10%.

 

«На старті сезону відкритих овочів ціна хоч не надто знижується, але й не зростає, — каже він. — Тому що, попри окупацію південних регіонів і неможливість доставляти овочі з Херсонщини й Миколаївщини, ринок вчасно диверсифікував ризики — і центр, і захід України засіяли достатньо овочів. Тож сьогодні продукти з’являються на ринку, дефіциту немає».


При цьому виробники намагаються диверсифікувати агровиробництво.

 

«Чимало регіонів, які не могли вирощувати ті чи ті продукти, сьогодні на ­цьому активно спеціалізуються. Наприклад, на Вінниччині та Черкащині вирощують кавуни. Мені аграрії показували засаджені по п’ять-десять гектарів кавунів. Такого раніше в них не було, — каже Марчук. — Так само з виноградом. Я ніколи не бачив на Вінниччині великі сади винограду. А сьогодні хлопці на цьому спеціалізуються. Виноград вирощується в нормальних умовах, продається та має всі перспективи».


Прогнозує експерт і падіння цін на гречку.

 

«Коли в нас почнеться активний сезон збору гречки, матимемо досить хороші показники. Протягом минулих сезонів гречки сіяли значно менше — близько 70 тис. га, хоч споживання сягає близько 150-160 тис. тонн. Тому фактично Україна не забезпечувала себе гречкою повністю. Сьогодні ж через війну попит на такі нішеві культури досить високий, тому площі під них збільшили. Є переконання, що після збору гречки ціна знизиться», — каже експерт, прогнозуючи падіння цін до 50-60 грн.


Не має бути восени і традиційного зростання цін на молочну продукцію.

 

«Сьогодні закупівельні ціни впали. Це пов’язано з тим, що влітку триває сезон великого молока. Водночас рівень споживання не такий високий. Через те, що багато людей були змушені покинути Україну, попит на молочні продукти, а особливо преміальні, впав, тому й цінова позиція не надто висока. Водночас ці втрати в нас замістив імпорт — ми вийшли на імпортні позиції до Польщі. Туди переїхала значна кількість українців, які шукають продукцію, яка їм цікава й відома, тому цей сегмент має активний попит у Польщі. Як не дивно, спрямована українська молочна продукція до Німеччини. Тож зараз різкого підвищення цін на молочні продукти не передбачається», — продовжує Марчук.


Хоча, на його думку, існують у галузі й проблеми. Так, під час війни знищено багато корів.

 

«Ідеться не про домові господарства, а про корів, які дають молоко екстракласу. На фермах було вбито, знищено бомбардуваннями чи розстріляно близько 50 тис. корів. Це досить значна кількість, і сьогодні потрібно думати, як це заміщати, — констатує він. — Нині Україна просить країни світу про постачання молодняку на ферми, які цього потребують, щоб не впало виробництво в молочному секторі. Це довгий бізнес — щоби виростити корову до періоду лактації, потрібно близько трьох-чотирьох років. Це довгий і коштовний процес», — наголошує Денис Марчук.