Нравіцца-нє нравіцца: Фінляндія та Швеція отримали від НАТО статус «запрошених країн»

07.07.2022
Нравіцца-нє нравіцца: Фінляндія та Швеція отримали від НАТО статус «запрошених країн»

Генсек НАТО та міністри закордонних справ Фінляндії і Швеції: залишився останній крок.

Посли країн-членів НАТО у вівторок, 5 липня, підписали протоколи про вступ Фінляндії та Швеції до Альянсу.

 

Урочиста церемонія підписання відбулася у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі, повідомляє «Європейська правда».


Генсек НАТО Єнс Столтенберг перед церемонією підписання назвав подію історичним моментом для Фінляндії, Швеції і НАТО та наголосив, що Альянс залишається відкритим для майбутніх членів.


Після підписання протоколи про приєднання будуть надіслані для ратифікації в усі країни НАТО відповідно до їхніх національних процедур.

 

Генсек НАТО Єнс Столтенберг очікує, що парламенти 30 країн-членів ратифікують протоколи про вступ Фінляндії та Швеції до Альянсу впродовж місяців.


А поки що Фінляндія та Швеція отримали статус «запрошених країн». Це означає, що вони отримуюь право брати участь у засіданнях НАТО як спостерігачі, але не мають права голосу.


Єнс Столтенберг очікує, що процес ратифікації триватиме «впродовж місяців».

 

Він наголосив, що процес вступу двох країн уже є найшвидшим в історії.

 

«Минулого разу, коли в нас був аналогічний процес ратифікації у парламентах, це зайняло 12 місяців або близько року. Я не скажу точно, але [цього разу] йдеться про місяці», — сказав він.

 

Генсек Альянсу додав, що кілька союзників уже почали процес ратифікації та пообіцяли завершити його швидше, ніж зазвичай.


Рішення про вступ до НАТО обидві країни, налякані нападом росії на Україну, ухвалили в квітні цього року, вирішивши таким чином відмовитися від кількасотрічної нейтральності.

 

Щоправда, прийняття обох країн до Альянсу до останнього було під питанням через вето Туреччини, яка несподівано зняла його на червневому саміті в Мадриді.


Розширення НАТО до 32 членів — це справжня безпекова революція в Європі, яка серйозно б’є по інтересах москви, наголошує «Європейська правда». Насамперед змінюється протяжність сухопутного кордону Альянсу та росії.

 

Зараз вона становить 1200 км (це східний кордон держав Балтії, кордон Калінінградської області та невеличка ділянка кордону з Норвегією). А після вступу до НАТО Фінляндії ця протяжність додатково зростає на понад 1300 км — більш як удвічі.

 

Не менш важливою стає втрата Росією свободи в Балтійському морі, що є дуже болючим для Москви: Балтійське море перетвориться на «внутрішнє озеро НАТО». Крім того, Альянс активізує нову процедуру вступу, яка згодом може знадобитися й Україні.


Отже, бункерному автору зухвалої фрази «нравіцца-нє нравіцца» владіміру путіну можемо відповісти його ж словами: «Нравіцца-нє нарвіцца — НАТО розширяється».