Наш варіант «золота інків»: СНАУ зареєстрував перший український сорт кіноа

30.06.2022

Група сумських науковців на чолі із завідувачем кафедри рослинництва СНАУ Володимиром Троценком створила адаптований до наших кліматичних умов сорт кіноа.

 

Цей їстівний різновид лободи традиційно вирощували індіанці Південної Америки. Але сьогодні культура стала настільки популярною, що нею зацікавилися аграрії в багатьох країнах світу.


Перші експериментальні посіви культури на дослідних ділянках аграрного вишу з’явилися близько восьми років тому. Перед ученими стояло завдання з’ясувати, чи можна в принципі «приручити» нехарактерну для кліматичних умов України рослину.

 

Отримавши позитивний результат, селекціонери вивели український сорт кіноа, назвавши його «Квартет». Цікаво, що на своїй батьківщині ця культура отримала назву «золото інків», оскільки завдяки великому вмісту природних білків допомогла вижити індіанським племенам у роки воєн із конкістадорами.

 

Сьогодні продукти з кіноа входять до раціону військових та астронавтів, а також зараховані до списку так званих суперфудів — корисної для здоров’я їжі. Її можуть споживати люди, що не переносять глютену, діабетики, вегетаріанці, спортсмени.

 

«Сподіваємося, що найближчим часом ця культура селекції СНАУ займе чільне місце у сівозміні на полях місцевих аграріїв, — повідомив у фейсбуці проректор університету Юрій Данько, — а каша з кіноа — у раціонах наших захисників».


Як запевняють дієтологи, насіння їстівної лободи має стовідсоткову засвоюваність і містить велику кількість незамінних амінокислот та унікальну природну фолієву кислоту. З борошна цього зерна найчастіше випікають хліб, печиво, крекери, а також варять дуже поживну кашу.