Холодна зима 2022-го: який опалювальний сезон чекатиме на українців

23.06.2022
Холодна зима 2022-го: який опалювальний сезон чекатиме на українців

Влада заборонила експорт українського вугілля і газу, а також для проходження опалювального сезону сподівається на підтримку США.

За повідомленням Міненерго України, 35% генеруючих потужностей зараз перебувають на окупованих територіях.

 

Російська агресія вивела з ладу понад 50% теплових потужностей, 30% — сонячної та понад 90% вітрової генерації...


Зима буде непростою

А отже, нас очікує важкий осінньо-зимовий період. Як написала на своїй сторінці у фейсбуці енергетична експертка Ольга Кошарна, до наступної зими треба готуватися кожному.

 

При цьому Міністерство енергетики має комунікувати з населенням, готувати його, а не постійно продукувати тільки «позитивні новини», які спрямовані насамперед на офіс президента...
    

Адже ситуація, на думку її колег, і справді виглядає близькою до критичної — очікувані проблеми будуть найбільшими з часів другої половини 1990-х років. Головною причиною цього є надії уряду на те, що «все розсмокчеться саме собою». А тому виконавча влада нічого не робить із цього приводу.
    

Експерт енергетичного ринку Геннадій Рябцев констатує: в умовах війни старі урядові підходи підготовки до опалювального сезону не працюватимуть. Зокрема, йдеться про забезпечення підземних газових сховищ, складів ТЕС та ТЕЦ певними обсягами енергетичного вугілля.
    

«Хоча ні до першого, ні до другого уряд відносин не мав, оскільки цим займалися суб’єкти господарювання. Проте зараз ситуація зовсім інша: велика кількість інфраструктурних об’єктів, які забезпечували енергопостачання та енергорозподіл зруйновано. Або ж вони працюють у ненормальному режимі», — стверджує Рябцев.

 

А отже, за його словами, величезна кількість населених пунктів на сході та півночі України будуть не в змозі підготуватися до опалювального сезону — через зруйнування всіх без винятку систем централізованого тепло-, енерго— і газопостачання.
    

Щоб уникнути замерзання України взимку, влада, за словами експерта, повинна надати місцевим органам самоврядування всі повноваження, зняти всі бюрократичні перепони, щоб кожен споживач міг підготуватися самостійно — наприклад, встановити індивідуальний тепловий пункт або забезпечити альтернативою газу.
    

Скептично оцінює наші енергетичні перспективи наприкінці року і президент України Володимир Зеленський, який обіцяє не переглядати тарифи та використати на власні потреби весь газ власного видобутку.


Влада вірить у краще

Хоча домогтися виконання президентських обіцянок буде непросто. Війна, з одного боку, позбавила фінансової можливості купувати газ за ринковими цінами в Європі, загнала багатьох українців до комунальних боргів, а з іншого — призвела до скорочення споживання як мінімум на 30%.

 

Мільйони українців поїхали за кордон і ніхто не може порахувати, скільки з них зимуватиме в Україні. Закрилися великі споживачі газу промислові підприємства. І багато хто з них відкритися вже не зможе. Як наслідок, Україна як ніколи раніше наблизилася до енергетичної незалежності: ситуації, в якій власну потребу в газі повністю забезпечує власний видобуток.
    

«Потужності є. Домовленості з нашими сусідами на Заході ми теж маємо. Сьогодні даємо доручення НАК «Нафтогаз», щоб на початок опалювального сезону в наших газосховищах було не менш як 19 млрд кубічних метрів «блакитного палива», — каже прем’єр-міністр Денис Шмигаль.
    

«95%, що ми успішно пройдемо опалювальний сезон. Приємно, що підготовка до опалювального сезону розпочалася вчасно, у червні, це стандартна практика. Формується програма, всі види ремонтів. Кабінет Міністрів робить усе чітко та правильно. Створено всі умови для того, щоб ми успішно підготувалися до опалювального сезону», — погоджується з ним паливний експерт Максим Білявський.
    

Щоправда, підготовку практично неможливо повноцінно здійснити в низці регіонів: на території Херсонської області, яку тимчасово захопили російські окупанти, у частині Запорізької області, а також на території Донецької, Луганської областей. Тут залишається тільки розраховувати на те, що окупантів най­ближчим часом виженуть із території України, і в комунальників іще буде час.


Маємо 9, треба 19

Утім проблеми із забезпеченням газом і вугіллям розпочалися не зараз. Торік, коли повномасштабної війни не було, ціла низка експертів також із побоюванням ставилася до того, як пройде опалювальний сезон.

 

Проте в результаті в сховищах вдалося зберегти близько 9 млрд кубів, тепер стоїть завдання до осені збільшити запаси до 19 млрд кубів. За оцінками експертів, Україні вистачило б і 17 млрд кубів.
    

«Щодо вугілля, станом на червень його запаси становлять близько 1 млн тонн. Це непоганий показник. Я рекомендував би на час війни зупинити експорт українського вугілля», — каже Максим Білявський.

 

Президент України Володимир Зеленський також заявив, що весь український газ і вугілля українського видобутку буде використано для власних потреб. Кабмін уже запропонував до кінця року заморозити тарифи на газ, опалення та гарячу воду.

 

Крім того, заборонять стягувати заборгованість з українців. Така ініціатива коштуватиме бюджету 264,3 млрд грн. Ці кошти «Нафтогаз» має отримати за рахунок дивідендів компаній, допомоги міжнародних партнерів.

 

Після цього ці гроші повинні витратити на компенсацію реальної вартості газу і тієї ціни, за якою його продаватимуть українцям, а також постачальникам тепла та гарячої води.
    

Відповідно до процедури законодавче нововведення мають підтримати українські парламентарії. У документі йдеться, що на час воєнного часу та протягом шести місяців після цього заборонено підвищувати вартість доставки газу, тарифи на опалення, на гарячу воду і газ.
    

Утім існує ще одна можливість для того, аби українці взимку не замерзли: Міністерство енергетики та посольство США обговорили план прохо­дження наступного опалювального сезону в Україні.

 

Про це днями заявив міністр енергетики Герман Галущенко на зустрічі з надзвичайним і повноважним послом США в Україні Бріджит Брінк. Сторони обговорили зміцнення співпраці України з американською компанією Westinghouse, у тому числі й збільшення поставок ядерного палива, що дозволить повністю відмовитися від російських ядерних збірок на українських АЕС, а також побудову нових блоків за американською технологією.
    

Водночас, за словами міністра, українська енергосистема має достатній резерв не лише для забезпечення внутрішнього попиту на електроенергію, а також і для експорту до країн Європи.
    

«Росія впливає на рівень постачання і використовує цей інструмент як зброю для впливу на ціни», — зазначив Галущенко.

 

Втім, як запевнили нашу сторону американські партнери, сам на сам із російським енергетичним шантажем Україна не залишиться.