Чи вистачить на хліб з маслом? Як війна змінила продовольчий ринок

16.06.2022

В Україні повномасштабне військове вторгнення росіян зачепило так чи інакше кожну українську сім’ю й суттєво вплинуло на економіку нашої країни.


Зокрема, на 112-й день війни важкою є ситуація, наприклад, з паливно-мастильними матеріалами — заправки порожні, а коли на якусь зрідка й привозять «їжу» для авто, то миттєво утворюються шалені черги й лімітовано відпускають бензин-дизель (20 літрів «на ніс») за ціною, що коливається в межах 50-70 гривень за літр.


Незважаючи на те, що в переважної більшості українців з початку війни суттєво зменшилися доходи, у країні також помітно зросли ціни на харчі, повсякденні товари та послуги, зменшився й їх асортимент.


За даними Державної служби статистики, інфляція в березні в річному вираженні зросла до 13,7 відсотка. Проте ціни на продовольчу групу товарів підскочили ще більше. Зокрема, у березні-травні на «їстівне» вони виросли, в залежності від продукту, на 15-52 відсотки.


На жаль, за оцінками вітчизняних експертів, подорожчання продуктів харчування та інших товарів і послуг триватиме через низку об’єктивних причин.  


У свою чергу, Світовий банк прогнозує, що ціни на продовольство у світі різко зростуть у 2022 році саме внаслідок повномасштабного вторгнення росії в Україну. Цьогоріч очікується, що вартість продуктів харчування підвищиться на 23 відсотки. Також, згідно з прогнозом Світового банку, глобальна вартість енергоносіїв у 2022 році збільшиться в півтора раза в порівнянні з минулим роком.


«Сировинні ринки зазнають одного з найсерйозніших шоків пропозиції за десятиліття через війну в Україні. Спричинене цим підвищення цін на продукти харчування та енергоносії матиме гуманітарні й економічні наслідки. Зростання цін на сировину посилить і так високий ціновий тиск у всьому світі», — заявив  директор групи з перспектив розвитку Світового банку Айхан Коуз.


Зростання цін на продовольчі товари, найбільшими постачальниками яких є росія та Україна, було максимальним з 2008 року. Згідно з прогнозом, цього року ціни на пшеницю підвищаться на понад 40% і сягнуть рекордних максимумів.


Але чи варто цьому дивуватися, якщо через війну Україна втратила 25% посівних площ? Крім того, змінилася структура засіяних культур.