Недалеко від максимуму: на літні канікули у Лізі націй збірна України пішла як лідер

16.06.2022
Недалеко від максимуму: на літні канікули у Лізі націй збірна України пішла як лідер

У матчі проти Ірландії в Лодзі ворота збірної України захищав Дмитро Різник із «Ворскли». (Фото з сайту УАФ.)

Після невдало завершеної кваліфікації на чемпіонат світу 2022 року, котрий, нагадаємо, в листопаді-грудні прийматиме Катар, збірна України одразу взяла старт у Лізі націй.

Відтак упродовж двох тижнів, від початку червня, українські збірники провели п’ять матчів.

Не виконавши завдання з потрапляння на «мундіаль», тепер перед «синьо-жовтими» стоїть інша мета: повернутися до елітного дивізіону А Ліги націй.


Після трьох зіграних турів у квартеті В1 з Ірландією, Вірменією та Шотландією підопічні Олександра Петракова посідають перше місце, демонструючи таким чином свої високі амбіції.

 

Після прикрої поразки у вирішальному стиковому матчі кваліфікації ЧС-2022 від Уельсу в ЛН синьо-жовта команда, намагаючись реабілітуватися за ту невдачу, здобула дві перемоги, але перед початком літньої відпустки зіграла внічию, чим дещо засмутила своїх прихильників.


Мирова проти Ірландії в умовно домашньому поєдинку, котрий українські футболісти грали в польському Лодзі, сприйнялася неоднозначно, адже за тиждень до того, в Дубліні, команда Петракова відсвяткувала перемогу, нехай і мінімальну. Тоді вирішальний гол на свій рахунок записав динамівець Віктор Циганков.

 

У повторному поєдинку проти ірландців талановитого динамівця на полі не було через застуду, а без його креативу «синьо-жовтим» було трохи тяжко.


«Він відіграв чотири матчі. Я його не поставив, бо для мене найперша річ — зберегти здоров’я хлопців. Така гра, що було дуже складно вийти на заміну», — пояснив відсутність у складі «синьо-жовтих» Циганкова наставник, додавши, що за останні кілька тижнів на застуду перехворіли практично всі футболісти й певною мірою це й не дозволило досягти переможного результату в повторній зустрічі з ірландцями.


Хай там як, а краще за інших партнерів по українській збірній на полі в Лодзі з ірландцями (1:1) виглядав Артем Довбик, а забитий ним гол допоміг йому отримати статус кращого гравця матчу.


Варто зазначити, що ворота збірної України в цьому поєдинку тренерський штаб довірив захищати голкіперу «Ворскли» Дмитру Різнику.

 

Вибір дещо неочікуваний, однак якщо зважити на те, що трохи раніше (після переможного поєдинку над Вірменією — 3:0) про завершення своєї кар’єри в збірній заявив її ветеран Андрій П’ятов, то побачити естафету воротарських поколінь між представниками полтавського футболу (а до переходу в «Шахтар» П’ятов також захищав кольори полтавської «Ворскли») — цілком природне явище.

 

«Ми грали на перемогу, мали моменти, але не забили», — сказав Різник про свої враження від матчу проти Ірландії.

 

До речі,  матч проти Вірменії (3:0) виявився 47-м «сухим» поєдинком П’ятова у футболці національної збірної і за цим показником він випередив Олександра Шовковського.

 

«Навіть мріяти не міг. Але я зрозумів, що мрії здійснюються, якщо правильно все робити та готуватися. Тож гадаю, що на це заслужив. У мене було таке відчуття, неначе перший матч за збірну зіграв. Було тремтіння, але я розумів, що сконцентрований та готовий зіграти, хотів вийти на поле. Ми перемогли, і я радий, що це випало на мій останній матч», — наголосив П’ятов.


Після насиченого матчами червня у календарі збірних настала перерва, котра триватиме до вересня. Олександр Петраков каже, що в цей час його збірна оформлятиме візи до Великої Британії, аби знову поїхати на побачення з Шотландією.

 

ТАБЛО
Ліга націй. Ірландія — Україна — 0:1, Україна — Вірменія — 3:0, Україна — Ірландія — 1:1.
Турнірне становище: Україна — 7 (3 матчі), Шотландія — 6 (3), Ірландія — 4 (4), Вірменія — 3 (4).