Тренуйте пам’ять і бережіть очі: головні інвестиції у своє здоров'я

02.06.2022
Тренуйте пам’ять і бережіть очі: головні інвестиції у своє здоров'я

Цінуйте кожну мить життя. Добрий настрій — запорука доброго здоров’я. (Фото з сайту plus.rbc.)

Фактори-руйнатори наших клітин

Жити довго і бути здоровим — природне бажання людини. Як продовжити свій вік і уникнути серйозних недуг?

 

Згідно зі спостереженнями лікарів, які базуються також на даних медичної статистики, стан нашого здоров’я лише на 10 відсотків залежить від медицини, на 20 — від генетики (спадковості), ще на 20 — від навколишнього середовища, а 50 відсотків — від нас самих.

 

Тобто маємо самі докладати максимуму зусиль, аби залишатись у тонусі й менше вдаватись до консервативних методів лікування. Адже будь-яку недугу значно простіше попередити, ніж боротися з її наслідками.


Здоров’я людини великою мірою — результат того, як вона живе. У цьому переконана київська лікарка-фізіотерапевт Олександра Михайліченко.

 

Олександра Володимирівна каже: важливо все — як людина харчується, чи займається фізичними вправами і спортом, чи має шкідливі звички, чи достатньо часу перебуває на свіжому повітрі, як проводить дозвілля.


Алкоголь, тютюн, іонізуюче опромінення, а також нераціональне харчування, психічні і фізичні навантаження, малорухливість (гіподинамія) позначаються на процесі відновлення клітин людського організму.

 

Усі ці фактори підштовхують «вікові» зміни, призводять до порушення функцій органів і систем, запускають механізм тієї чи іншої недуги.

 

«Тому важливо, аби людина задумувалася над тим, що вона їсть, чи достатньо рухається, чи виконує бодай якісь оздоровчі процедури, чи дотримується режиму праці та відпочинку, — каже пані Олександра. — А також замислилася, для чого отруює організм нікотином і алкоголем».

Проста гімнастика, без перевантажень

Зменшення еластичності судинних стінок, підвищення артеріального тиску, погіршення уваги, пам’яті, зору, слуху, збільшення ламкості кісток, погіршення роботи опорно-рухового апарату.

 

Все це — найпоширеніші проблеми людей літнього віку. Старшим людям також докучають проблеми з опорно-руховим апаратом, великої прикрості завдають такі недуги, як остеопороз, остеоартроз, остеохондроз. Попередити або відтермінувати ці неприємності можна завдяки раціональному харчуванню та достатній руховій активності.


Достатнє надходження в організм природного кальцію робить кістки міцними. Джерело цього мікроелементу — молочні, кисломолочні продукти, твердий сир, творог.

Дієтологи радять частіше споживати пшоняну кашу, яка багата на вітаміни, амінокислоти, мікроелементи. Але просять не забувати: є продукти, які перешкоджають засвоєнню кальцію в організмі. Зокрема це смородина, аґрус, щавель.


«Важливо займатися спортом. Бажано — простою гімнастикою без перевантажень, — пояснює Олександра Володимирівна. — Найкорисніший і найбезпечніший спорт — це ходьба. Останнім часом набирає популярності ходьба з палицями (скандинавська ходьба), адже важливо, щоб руки під час руху також працювали. Взагалі, рух — це життя. Вправи і прогулянки на свіжому повітрі мають тривати щонайменше годину-півтори щодня. Дуже корисні плавання та масажі — вони поліпшують кровопостачання, живлення кісток і м’язів, сприяють збереженню їх функцій».


Недостатність м’язової діяльності — одна з причин передчасного старіння, кажуть лікарі. Тому ефективним засобом боротьби за довге і активне життя є заняття фізичними вправами.

 

Науковці довели: фізкультура для літніх людей, навіть якщо розпочати заняття в похилому віці, допомагає істотно знизити загрозу серцево-судинних захворювань, покращує стан імунної системи, зміцнює опорно-руховий апарат. Найкращий варіант спорту для літніх людей — ранкова гімнастика.

 

Це може бути простий, доступний кожному комплекс вправ — повороти, нахиляння, присідання. Вправи краще виконувати в повільному темпі, хвилин 10-15. Головне — робити це регулярно.


Також важливо зберегти зір. З віком прогресує атрофія слизових залоз, зменшується виділення сльози, погіршується зволоження очного яблука. Це може викликати відчуття стороннього тіла, дискомфорт при погляді на світло. Аби уникнути таких прикрощів, лікарі радять змазувати краї повік вазеліном для очей, користуватися вітамінними очними краплями. Медики також вважають, що для загального зміцнення здоров’я і збереження зору варто обмежити вживання чаю і кави.


Літні люди часто нарікають на погіршення пам’яті. Але в будь-якому віці людина може тренувати свій мозок, покращувати запам’ятовування, кажуть медики. Цьому сприяє регулярне прослуховування радіопередач, музичних творів, віршів, обговорення і переказ сюжетів фільмів у колі друзів. До речі, спілкування теж позитивно впливає на роботу мозку.

 

«Тренуйте пам’ять. Під вечір, заплющивши очі, пригадайте приємні моменти, які сталися з вами цього дня, внутрішнім зором «переберіть» деталі цих подій», — радить пані Олександра.

Не захоплюйтесь сіллю!

Необхідна умова функціонування організму — раціональне харчування. Воно важливе в будь-якому віці, але для літніх людей — особливо. Для збереження ясного мислення дієтологи радять вживати продукти, багаті на вітаміни, мікроелементи та амінокислоти.

 

Зверніть увагу також на бобові, горіхи, кукурудзу, какао, пророслі зерна пшениці, вівса, соняшнику. Дуже корисний вівсяний відвар. Для здорового холестеринового обміну бажано вживати капусту, моркву, зелений горошок, кавуни, дині.


«Віддавайте перевагу рослинній і екологічно чистій їжі, пийте більше рідини, — зауважує Олександра Михайліченко. — Не захоплюйтеся солоною їжею — вона затримує рідину в організмі. Для поліпшення кровообігу мозку вживайте настоянки суниці, смородини, відвари липового цвіту, материнки, звіробою».


Триптофан — незамінна кислота, яка гальмує процеси старіння. Триптофану багато в рибі, горіхах, м’ясі птиці, фініках, інжирі, куразі, бананах, винограді. Бажано, щоб ці продукти якомога частіше були на вашому столі. І намагайтеся спілкуватися з тими, хто дивиться на життя з оптимізмом.

 

Знайдіть заняття для душі — вирощуйте квіти, вишивайте, займіться волонтерством. Якщо людина відчуває себе потрібною — вона менше піддається депресії і хворобам, нагадують лікарі.