Пух — легкий, ускладнення — важкі: як полегшити свій стан під час сезонної алергії

02.06.2022
Пух — легкий, ускладнення — важкі: як полегшити свій стан під час сезонної алергії

Пух із тополі завдає багато прикрих проблем зі здоров’ям. (Фото з сайту volodymyrets.city.)

Закладений ніс, чхання, безсоння

Щороку о цій порі проблема нагадує про себе тим, хто від неї потерпає. Алергія на тополиний пух... Фактично кожен четвертий житель планети, за даними лікарів, має таку неприємність. Кінець травня — початок червня — це час традиційного цвітіння тополь.

 

Пух із цих дерев безперестанку падає на голову, залітає в очі і забиває носа, завдає суттєвих неприємностей здоров’ю. Алергія проявляє себе сльозливістю, набряком, почервонінням повік.

 

Набрякають також слизові оболонки носа, які стають чутливими до найменшого руху повітря. Затяжне чхання і рясне виділення прозорого слизу з ніздрів стають справжнім лихом. Алергія, за словами лікарів, може також ускладнюватися висипаннями на шкірі (кропив’янкою), запамороченням, головним болем, безсонням...


Таку реакцію викликає не сам тополиний пух, а пил, який він вбирає, а також пилок і спори рослин, що розпускаються о цій порі. Саме вони стають причиною запалень і подразнень слизових оболонок, а не білі м’які пушинки, що нагадують сніг.


«Сам по собі тополиний пух — дуже слабкий алерген, — пояснює лікар-алерголог Борис Пухлик. — Проблема в тому, що його багато, він і дратує, і подразнює кількістю. Крім того, тополиний пух — небезпечний транспортер: концентрує в собі пилок інших рослин-алергенів».


Як зауважує фахівець, з кожним роком зростає кількість тих, кому важко пережити період цвітіння тополі та інших рослин, що провокують алергійні реакції. Причина — погана екологія, адже повітря (особливо в містах) останнім часом забруднилося дуже відчутно.

 

Серед провокаторів алергії — нераціональне харчування, слабкий імунітет, а також вроджені особливості організму. Алергія — складна недуга, яка потребує уваги до свого здоров’я самого хворого і підтримки фахівця, особливо під час сезонних ускладнень.

Вдягніть окуляри і лікуйте причину

Що робити тим, для кого цвітіння тополі стає справж­ньою катастрофою? Як пережити цей складний період? Для того, щоб пух не проникав у кімнати, фахівці радять «одягнути» на вікна спеціальні сітки чи бодай марлю. За можливості у цей період намагайтеся якомога менше виходити на вулицю, особливо якщо погода спекотна і суха.

 

А прийшовши додому, відразу прийміть душ і перевдягніться.


Полегшити ситуацію можуть захисні окуляри, спрей зі спеціальним оприскувачем для «блокування» носа. Борис Пухлик радить робити спеціальний «душ» для носа.

 

«Прийшли знадвору — промийте ніс за принципом: втягнули воду — вилили. Але найважливіше, якщо виникли симптоми, — проконсультуватися у фахівця і пройти терапевтичний курс спеціальними препаратами — алергенами. Не запускайте проблему! Якщо вчасно розпочати лікування, одужання настає в 95 відсотках випадків. Лікування зазвичай триває 2–3 курси. Вже після першого етапу стає легше на 50 відсотків, після другого — на 75%, а після третього людина повністю одужує», — наголошує фахівець.


Препаратів для лікування алергії нині достатньо. Але важливо пам’ятати: усуваючи наслідки і полегшуючи симптоми алергії, ми не усуваємо причину недуги. Сьогодні достатньо препаратів, у тому числі вітчизняних, для лікування алергій. Просто люди мають приділяти увагу своєму здоров’ю. Бо зазвичай як відбувається? Зняв реакцію за допомогою протиалергійних препаратів, полегшив дихання завдяки інгалятору, стало на певний час краще — і забув про проблему. А забувати якраз і не можна. Адже таким чином усуваєте симптоми, а не причину».


Якщо алергію не лікувати, ускладнення можуть бути дуже небезпечні. Найважчий прояв недуги — бронхіальна астма, яка фактично робить iз людини інваліда, застерігає фахівець.


Природним порятунком у період цвітіння тополь стає... дощ. Вологе повітря ускладнює «пухову заметіль» і бодай на певний період приносить полегшення людині, яка страждає від алергії.