Одержимо намагаючись захопити Сіверськодонецьк, РФ ослабла на іншому напрямку — ISW

02.06.2022
Одержимо намагаючись захопити Сіверськодонецьк, РФ ослабла на іншому напрямку — ISW

Цього тижня південь країни став «гарячішим».

 

Лише за одну добу наші військові знищили 70 окупантів, самохідну та дві артустановки, чотири броневики, дві гаубиці, п’ять автівок, а також два командно-спостережні пункти батальйонно-тактичних груп.


Як запевняють військові аналітики, активність ЗСУ в Херсонському регіоні стала для рашистів справжнім сюрпризом. Одержимо добуваючи символічну для кремлівських стратегів перемогу в Сіверськодонецьку, вони помітно ослабли на південному напрямку.

 

«Концентрація москви на захопленні Донбасу продовжує створювати уразливі місця для росії в життєво важливій області, де триває контрнаступ українських військ, — повідомив Інститут із вивчення війни (ISW). — Якщо росія зможе зберегти плацдарм у Херсоні, коли бойові дії припиняться, то в неї буде дуже сильна позиція, з якої можна розпочати вторгнення в майбутньому. Водночас, якщо Україна поверне Херсон, то отримає більш сильну позицію для захисту від майбутнього нападу росії».


Аналогічним плацдармом для рашистів наразі є й острів Зміїний. Як повідомили в ОК «Південь», ворог тримає тут зенітні ракетно-гарматні комплекси, реактивні системи залпового вогню, станції радіоелектронної боротьби, а поблизу в морі — два фрегати, споряджені крилатими ракетами типу «Калібр».

 

Усе це свідчить про намір окупантів захистити свої кораблі й високу вірогідність обстрілів узбережжя Одещини.


Аби зупинити наступ ЗСУ, рашисти підірвали мости через Інгулець поблизу сіл Давидів Брід і Велика Олександрівка на Херсонщині й нещадно обстрілюють населені пункти регіону касетними боєприпасами, ракетними системами «Торнадо-С» та з озброєння далекобійної артилерії «Піон».


Не вщухають цими днями бої й на Донбасі. За даними Генштабу ЗСУ, поблизу Лимана ворог посилив підрозділи, перегрупував їх і веде активний наступ за підтримки вертольотів Ка-52.

 

На Бахмутському напрямку противник намагається витіснити наші війська із займаних позицій у районах Білогорівки та Врубівки, застосовуючи штурмову та армійську авіацію.


Схожа ситуація склалася й у Сіверськодонецьку, де ворогу окремими частинами вдалося закріпитися в центрі міста та зайняти більшу його частину.

 

«Але побоювання, що десь будуть оточені наші війська, даремні, — повідомив очільник Луганської ОВА Сергій Гайдай. — Ми постійно спілкуємося. Є можливість маневрувати. Тому військові зараз спокійно тримають оборону на займаних позиціях. Звісно, ворогу хотілося б узяти в оточення всі наші війська і якнайшвидше захопити Луганщину, трасу Лисичанськ — Бахмут чи Сіверськодонецьк. Але їм не вдається. Ми четвертий місяць тримаємо оборону».


Тимчасовий відступ ЗСУ на Донбасі аналітики ISW назвали грамотною розстановкою пріоритетів для майбутніх контрнаступальних та оборонних операцій. Зокрема, це дозволило виштовхати росіян майже за межі досягання артилерії від Харкова й зупинити їх наступ із боку Ізюма.