У ЄС досягли угоди щодо шостого пакета санкцій проти росії

02.06.2022

На початку тижня, 30-31 травня, лідери Європейського Союзу зібралися на дводенний саміт.

 

В Україні на цю зустріч були великі сподівання, адже головне питання, яке виносилося на порядок денний, — шостий санкційний пакет проти росії включно з ембарго на нафту.


Президент України Володимир Зеленський, який виступив на саміті по відеозв’язку, нагадав, що п’ятий пакет санкцій від ЄС був ухвалений ще 8 квітня.

 

За ці 52 дні кількість убитих дітей в Україні збільшилася до 243 осіб (станом на 8 квітня було 169 дітей).

 

Число зруйнованих закладів освіти — дитячих садочків, шкіл, університетів — уже сягнула 1888 (на момент ухвали п’ятого пакета санкцій було 928).

 

Кількість ракетних ударів по Україні — вже майже 1600, під час яких було випущено майже 2500 різних ракет (а тоді ударів було менше тисячі, і ракет вони застосували близько тисячі).

 

«Ось такий прогрес їхньої агресії», — констатував Зеленський. І додав, що ухвалення чергового пакета санкцій важливе, аби росія «відчувала ціну за те, що робить проти України та всієї Європи, і щоб ви нарешті стали незалежними від російської енергетичної зброї».


Нагадаємо, щодо шостого пакета санкцій у ЄС не могли дійти згоди понад місяць. Зокрема проти нафтового ембарго виступала Угорщина, яка отримує з росії 85% газу і 60% нафти. Довелося шукати компроміси і йти на певні поступки.


Під кінець дня 30 травня угоди щодо заборони експорту російської нафти таки вдалося досягти. Про це повідомив президент Європейської Ради Шарль Мішель. За його словами, угода передбачає заборону понад двох третин імпорту нафти з росії, що дозволить скоротити «величезне джерело фінансування для її військової машини».

 

«Максимальний тиск на росію з метою припинення війни», — додав він у своєму дописі в твіттері.


За даними президентки Європейської комісії Урсули фон дер Ляйєн, ці обмеження дозволять скоротити близько 90% імпорту російської нафти до кінця року. Відомо, що близько двох третин російської нафти надходить до ЄС танкерами, а одна третина — нафтопроводом «Дружба».

 

Як повідомляє «Радіо «Свобода», черговий пакет обмежень торкнеться російської нафти і нафтопродуктів, які постачають в ЄС танкери, з тимчасовим винятком для трубопроводів. Тобто Угорщина, Словаччина та Чехія, які отримують нафту нафтопроводом «Дружба», до певного часу збережуть цю можливість.


Водночас нові санкції щодо росії також передбачають відключення від системи SWIFT найбільшого російського банку «Сбербанк» та заборону трансляції в ЄС трьох російських державних мовників, що розносять по Європі свою пропагандистську брехню.


Також у своїй промові Володимир Зеленський нагадав, що 8 квітня Україна отримала від Євросоюзу запитальник щодо кандидатства в ЄС.

 

«Ми вже надали ці відповіді Єврокомісії. Безпрецедентно швидко, а головне — злагоджено. Ми розраховуємо на таку ж реакцію Європи», — зазначив президент України.

 

Як стало відомо, лідери країн Європейського Союзу обговорять заявку України на членство в ЄС під час саміту 23-24 червня. Як зазначено в підсумковому комюніке, разом з Україною в червні також розглянуть заявки на членство в ЄС Молдови та Грузії.


Крім того, Європейський Союз готовий надати близько 9 мільярдів євро на підтримку України. Найближчим часом Європейська Комісія розробить і представить формальну пропозицію такої макрофінансової допомоги, яку розгляне та затвердять Рада ЄС і Європейський парламент.