На Тернопільщині створили найбільший у Європі флот дронів-обприскувачів полів

24.02.2022
На Тернопільщині створили найбільший у Європі флот дронів-обприскувачів полів

Послуга обробки полів дронами доступна по всій Україні. (Фото зі сторінки DroneUA у фейсбуці.)

За повідомленням компанії DroneUA (це провідний інтегратор безпілотних технологій на ринку України) на Тернопільщині створено найбільший на території Європи флот дронів-обприскувачів, що  нараховує  118 одиниць такої сучасної техніки.

 

Займається цією справою компанія «Роботизовані Агросистеми», яка надає професійні послуги обробітку землі пестицидами за допомогою дронів не лише на території України, а й за кордоном.

 

За словами власника і засновника компанії Ігоря Чайківського, бригада з двох людей, які обслуговують ці літаючі апарати, двома дронами може обробити за добу до 250 гектарів поля. Минулого року таким чином було оброблено 100 тисяч гектарів посівів, а в цьогорічних планах — задіяти 118 дронів і обробити понад 500 тисяч гектарів сільськогосподарських земель (хоча Ігор Чайківський вважає, що попит в Україні на дрони-обприскувачі буде значно більшим. — Авт.).


«Використання такого сучасного обладнання дозволить щонайменше на 30 відсотків скоротити загальну кількiсть пестицидів, — розповідає Чайківський у відеоролику.

 

— Також ми заощаджуємо майже 99 відсотків води, яка при традиційному обробітку витрачається даремно. І оскільки даний тип техніки працює на електроенергії, її застосування дозволяє нам економити при обприскуванні в полі щонайменше 90 відсотків пального. Саме Тернопіль є центром впровадження технологій обробки полів дронами, але ця послуга доступна вже для всіх регіонів України. І наша компанія ставить собі за мету збільшити присутність робототехніки на українському полі. Це полегшить роботу людей і дозволить збільшити врожайність землі».


У коментарях під постом про тернопільські дрони на сторінці компанії DroneUA у фейсбуці небайдужі написали про ймовірну загрозу від дронів для бджіл, які і так потерпають від екологічної ситуації.

Контраргумент агробізнесменів такий — «дрони — це кращі друзі бджіл, вони працюють тоді, коли бджоли сплять, більше того, дрони дозволяють зменшити кількість використовуваних пестицидів до 30 %».