Чек за протистояння: загроза вторгнення РФ змусила Захід надати Україні безпрецедентну допомогу

24.02.2022
Чек за протистояння: загроза вторгнення РФ змусила Захід надати Україні безпрецедентну допомогу

Російські танки біля наших кордонів суттєво збили вартість українських боргових паперів. (Фото з сайту slovoidilo.ua.)

Перебування України на межі між війною і миром через потенційну загрозу з боку Російської Федерації хоча й, з одного боку, виявили негативний вплив на економічну ситуацію у нашій державі (головним чином через зменшення обсягів прямих іноземних інвестицій), але, з іншого боку, війна подарувала нам певне вікно можливостей.

 

Адже «завдяки» напрузі на кордоні Україна змогла викупити частину своїх боргових зобов’язань, а з іншого — ми отримуємо чергові порції допомоги від наших західних партнерів.

 

І не лише зброєю, а й «живими» грішми.

Тепер ми винні менше

Українські єврооблігації подешевшали через ситуацію із загрозою вторгнення Росії, і Мінфін викупив частину боргів. Як пояснив міністр фінансів нашої держави Сергій Марченко, Україна користується моментом і скуповує власні борги.


«Криза — це не лише проблеми, а й можливості. І ми ними користуємося», — сказав міністр, додавши, що завдяки «угодам з активного управління державного боргу» виплати з погашенням єврооблігацій у вересні будуть на 100 млн доларів меншими — становитимуть 912 млн доларів замість 1 млрд доларів.


Також Мінфін викупив частину ВВП-варрантів  (варрант — цінний папір, що дає його власникові право на купівлю деякої кількості акцій компанії у будь-який час до завершення дії контракту за певною ціною. — Ред.) — фінансової угоди, укладеної в 2014 році ексміністром фінансів Наталією Яресько задля недопущення дефолту України після виведення експрезидентом Віктором Януковичем значної частини державних фінансів. Унаслідок чого, за словами Марченка, «держава Україна володіє 20 відсотками» цих деривативів.


«Це далекоглядний крок. Це свідчення нашої турботи про майбутні покоління, які не повинні позичати», — сказав Марченко, запевнивши, що Україна вчасно та в повному обсязі обслуговуватиме свої боргові зобов’язання.

 

«Ми слова «списання боргів» навіть не вживаємо... Боргові зобов’язання потрібно обслуговувати вчасно та в повному обсязі — це створює довіру та дає можливість у майбутньому запозичувати під нижчі відсотки, скорочувати кредитні ризики та покращувати кредитні рейтинги», — сказав він.


За офіційними даними, держ­борг України за підсумками минулого року зріс на 7,7 млрд доларів і склав 97,95 млрд доларів. 2022 року Україна має виплатити 550,71 млрд гривень, у тому числі за внутрішнім боргом — 423,97 млрд гривень, за зовнішнім — 126,74 млрд гривень.

Захід дає без відсотків

Водночас зі зменшенням суми боргів світ фінансово допомагає Україні, яка сьогодні потерпає від загрози російського вторгнення. Раніше Євросоюз затвердив надання Україні макроекономічної допомоги в розмірі 1,2 мільярда євро.

 

Як зазначив міністр фінансів Сергій Марченко, перший транш цієї допомоги Україна отримає наприкінці березня — на початку квітня 2022 року.

 

Тоді на рахунки Києва надійдуть 600 мільйонів євро. Щодо другого траншу, то його Україна отримає вже після затвердження сторонами короткострокових заходів щодо впровадження структурних реформ.


Також Україні допомагають США — як фінансово, так і з постачанням зброї. Минулого тижня з’явилася інформація, що нашій державі буде запропоновано кредитну гарантію на суму 1 мільярд доларів.

 

За інформацією ЗМІ, Україна зможе розмістити суверенні боргові зобов’язання під гарантії американського уряду. Завдяки такій можливій економічній допомозі від США Україна матиме шанс залучити кошти під менший відсоток.


Також нещодавно в Палаті представників США відбулися чергові збори щодо ситуації в Україні. У цей час відповідна заява про фінансування нашої держави прозвучала від радника президента США з національної безпеки Джейка Саллівана.

 

Через російську загрозу Захід почав спрямовувати в Україну фінансову допомогу різними шляхами і для різних цілей. Зокрема, США серйозно вивчали додаткові можливості для підтримки економіки України.


Також Франція пообіцяла виділити Україні 1,2 мільярда євро кредиту. Ці гроші потрібні для стабілізації нашої економіки. Про це стало відомо після нещодавнього візиту президента Еммануеля Макрона.

 

Приєдналася до ініціативи й Німеччина, канцлер якої Олаф Шольц зустрівся з Володимиром Зеленським у Києві. Німеччина надасть Україні фінансову підтримку на тлі загрози нового російського вторгнення — йдеться про 150 мільйонів євро нових кредитів.

А ТИМ ЧАСОМ...

Штати уникли дефолту...

Сенат Сполучених Штатів Америки втретє з вересня проголосував за тимчасові заходи, аби уникнути дефолту, — до березня країні потрібно визначитися з довгостроковим рішенням.


Своїми рішеннями Конґрес та Сенат Штатів розблокували фінансування уряду до 11 березня. Тепер білль повинен підписати президент Джо Байден.

 

Такий крок був необхідний, адже демократи та республіканці з минулого року не дійшли компромісу щодо довгострокового рішення фінансування бюджету.


Тритижневе відтермінування дасть достатньо часу для того, аби укласти угоду між партіями, яка б дозволила уникнути шатдауну (призупинення фінансування. — Ред.) до кінця 2022 фіскального року.

 

США вже втретє з вересня тимчасово піднімають боргову стелю та продовжують план фінансування на рівні, затвердженому ще колишнім президентом країни Дональдом Трампом.


Якщо за три тижні Штати не впораються з довгостроковими заходами, країні доведеться або знову тимчасово піднімати стелю фінансування, або допустити повну зупинку роботи уряду.