Ангели оберігають: Небесну сотню згадують у дні наймасовіших розстрілів євромайданівців 2014 року

17.02.2022
Ангели оберігають: Небесну сотню згадують у дні наймасовіших розстрілів євромайданівців 2014 року

У Києві удев‘яте відбудеться акція «Ангели пам’яті». (Архівне фото Укрінформу.)

У столиці вдевяте 18 лютого відбудеться тиха акція «Ангели пам’яті», приурочена захисникам незалежності України під час Революції гідності. Розпочнуть її об 11.00.

 

Символічну традицію поминати загиблих за свою країну білими ангелами започаткували ще 2014 року, коли у лютому в середмісті Києва люди не шкодували свого життя, аби довести, що не хочуть жити у «братньому союзі Януковича й Путіна».


Частину Інститутської вулиці, від майдану Незалежності, де в лютневі дні 2014-го відбулися масові розстріли євромайданівців, майже відразу після тих трагічних подій поміж собою почали називати алеєю Героїв Небесної сотні. Відповідне рішення Київради було опубліковане та набуло чинності 30 січня 2015 року.


Відтоді щоразу українці у лютому в усьому світі створюють тисячі витинанок із білого паперу, які символізують загиблих за Україну і нашу спільну болючу пам’ять та віру в перемогу світла над темрявою.

 

Паперових ангелів у Києві розвішують на деревах, що були свідками розстрілу поплічниками Януковича та Путіна мирних українців, котрі відстоювали своє право за гідність.


Цьогоріч до акції знову приєдналися кілька десятків великих і малих українських міст, сіл, ініціативу підтримали школи, виші, військові частини, бібліотеки, музеї у різних куточках нашої країни, розповідає ініціаторка, співачка, організаторка свого часу музичного рейтингу «Територія А» та ведуча однойменної телепрограми Анжеліка Рудницька.

 

До акції долучаються українські громади й амбасади з понад 15 країн світу, серед них — Канади, США, Туреччини, Греції, ОАЕ, ПАР, Польщі, Угорщини, Латвії, Португалії, Фінляндії, Хорватії.


«Акція «Ангели пам’яті» перетворилася з невеликої київської ініціативи на масштабну народну акцію шани і любові по всьому світу, — коментує Анжеліка Рудницька. — Нині вже важко відслідкувати всі місця проведення акції, яка залишилася тихою (бо відбувається без гасел і закликів, лише з молитвами, свічками й ангелами), утім перетворилася на справді народну та всесвітню. Для мене кожен ангел — цінний, він не лише символ загиблих за Україну, а й знак небайдужості тих, хто, попри всі складнощі, творить нову омріяну Україну».


Цьогоріч  «Ангели пам’яті» триватимуть 18 — 20 лютого. Приходьте до пам’ятних місць у будь-який час. Акція «Ангели пам’яті» проходить за підтримки команди Національного музею Революції гідності.


18 лютого 2014 року в Україні розпочався найтрагічніший етап Революції гідності. Упродовж того й наступного дня у центрі Києва загинуло 26 людей та понад 700 було поранено.

 

А 20 лютого було ще трагічнішим. Силовики і снайпери винищили за ті три доби протистояння близько 100 найстійкіших героїв нового часу, які стали Небесною сотнею.