Що покласти в тормозок? Рецепти ситних страв, які зручно брати з собою на роботу

17.02.2022
Що покласти в тормозок? Рецепти ситних страв, які зручно брати з собою на роботу

Норвезький салат.

Їдальні на роботі немає, кафе поблизу — також, а доставка — страшенно дорога. Що робити, якщо протягом робочого дня немає можливості вийти з офісу і нормально пообідати?

 

Можна гризти горішки-насіння, втішаючи себе тим, що це принаймні корисно, можна щоденно їсти бутерброди з ковбасою і спохопитись уже влітку, коли улюблений костюм зменшився так розмірів на два… А можна повноцінно ласувати смачними і корисними стравами, адже сидіти весь день на кефірі з булочкою — точно не вихід.


Тоді у поміч приходять страви власного приготування. А якщо у вас на роботі є ще й мікрохвильовка — взагалі проблему вирішено.


То що з’їсти на обід на роботі? А ось ми вам зараз усе й розповімо!

Італійський салат

Дана страва досить цікава і відрізняється від багатьох інших, оскільки слугує одразу  і салатом, і гарніром. Тобто вона однаково смачна і в гарячому, і в холодному вигляді та ще й досить бюджетна.


Для салату вам знадо­бить­ся: цільнозернові макарони — 100 г; куряча грудка — 250 г; сир «Моцарела» — 50 г; оливки — 4 шт; болгарський перець або помідори — 2 шт.; морква — 1 шт; оливкова олія.


Займемося приготуванням. Відваріть макарони, як вказано на упаковці, відкиньте їх на друшляк і обдайте холодною  водою. Пересипте макарони в ємність для продуктів. Маслини розріжте навпіл і вийміть кісточки.

Салат з макаронами італійський.


З болгарського перцю видаліть серцевину, очистіть його від насіння та наріжте соломкою. Моркву почистіть і натріть на тертці.


Обсмажуйте овочі на середньому вогні протягом п’яти хвилин. Додайте моркву і перець до макаронів, перемішайте і присипте  спеціями. Тепер відваріть курячу грудку  і розберіть її на волокна.


З’єднайте всі продукти, додайте сир «Моцарела» і заправте салат оливковою олією. Такий простий гарнір можна приготувати навіть до святкової дати. А в буденний день це розкішний обід.

Шаурма з куркою і сиром по-домашньому

Цю страву ми звикли купувати на вулиці у кіосках фастфуду, але свіжість та якість інгредієнтів там нерідко викликають сумніви. Приготувати смачну шаурму в домашніх умовах нескладно: вона складається з вірменського лаваша, м’яса і свіжих овочів. У ній немає ніяких шкідливих продуктів, тому цю їжу можна не тільки дорослим споживати, а й давати на перекус у школу й дітям.


Головні компоненти начинки — м’ясо й спеції! Але, окрім них, у шаурму кладуть помідори, цибулю, перець, солоні чи мариновані огірки, капусту, листя салату, гриби, кукурудзу, корейську моркву...

 

Гриби, до речі, можна використовувати як мариновані, так і підсмажені з цибулькою. Якихось чітких правил тут не існує, ви можете покласти все, що вам подобається. А ще використовуйте зелень: кріп, кінзу, базилік, петрушку.


А тепер найголовніше — правильно вибрати лаваш, який обов’язково має бути свіжим. Якщо він бодай трішки підсох, то для приготування цієї страви не підходить, оскільки його важко буде згорнути без тріщин і розривів.


Тепер до роботи. Для того, щоб ваша шаурма вийшла соковитою та м’якою, м’ясо обов’язково необхідно попередньо замаринувати. Підійдуть лимонний сік, кефір, несолодкий йогурт, оливкова олія, соєвий соус…

 

Будь-який найпростіший маринад зробить навіть жорстке м’ясце ніжним та смачним. Після того, як м’ясо кілька годин помаринувалося, злегка обсушіть його паперовим рушником та підсмажте. Найкраще використовувати для цього чавунну сковорідку.

 

Свинину та яловичину слід смажити на добре прогрітій практично сухій сковорідці, постійно помішуючи до рум’яної скоринки. А ось куряче та індиче філе — з додаванням маринаду, в якому м’ясо й маринувалося.


Наприкінці смаження можна додати трішки французької чи діжонської гірчиці. Завдяки такій технології ваша грудка, яка пісна та сухувата, стане дуже соковитою.


А тим часом готуємо соус для начинки: для цього можна використовувати сметану, сир (твердий або вершковий), майонез, часниковий або сметанний соус, кетчуп, гірчицю тощо. Для любителів гостренького найсмачнішою буде шаурма з часниковим соусом, на приготування якого витратите всього кілька хвилин: для цього необхідно змішати сметану з часником і солоним огірком і подрібнити до однорідності у блендері.

Шаурма.


Далі викладаємо начинку  — і згортаємо-пеленаємо нашу шаурму так, аби з неї не витікав м’ясний та овочевий сік.


Розгорніть лист лаваша на столі і від краю відступіть кілька сантиметрів. Першим шаром завжди викладають овочі: моркву, огірки, капусту, що завгодно, окрім помідорів, їх краще викладати на м’ясо.

 

Потім покладіть листя салату чи подрібнену зелень, а на нього — м’ясо. Полийте приготованим раніше соусом. Далі черга за додатковими компонентами на кшталт консервованої кукурудзи, горошку чи грибів. Зверху все щедро притрушуємо тертим сиром.


Начинку слід  спочатку накрити короткою частиною лаваша, потім зігнути по краях бокові частини і наприкінці у кілька обертів згорнути рулет.


Вже готову заготовку слід злегка обсмажити на сухій сковорідці з обох боків. Звісно, що краще використовувати сковорідку-гриль, яка зробить на шаурмі апетитні смугасті підпалини.

 

Проте, якщо такого кухонного начиння у вас немає, можна скористатися і чавунною. Зверху бажано розташувати якийсь вантаж. Підійде навіть банка з водою, встановлена зверху на кухонну дощечку.


Вогонь слід робити помірний, щоб усі складники встигли добряче прогрітися всередині й розплавився сир. Якщо ж смажити шаурму на сильному вогні, то лаваш швидко підгорить, а всередині начинка залишиться холодною.

 

Вдома подавайте одразу просто з жару. А для перекусу на роботі наріжте готову страву на шматочки і розігрійте кілька хвилин у мікрохвильовці. Повірте, це буде однаково смачно.

Найсмачніший плов з курки

Це сучасна інтерпретація традиційної східної  страви. Існують  два різновиди плову — узбецький і азербайджанський, які відрізняються тим, як готувати страву. У першому випадку рис і м’ясо — а це баранина або свинина — готуються разом, у другому — окремо, а в кінці з’єднуються.

 

Для смаку додають усяку всячину: сухофрукти, родзинки, барбарис, овочі, горіхи, прянощі. І хоч говорять, що справжній плов готують у казані на вогнищі, ми приготуємо його по-своєму.


Плов з куркою — це саме та страва, яку можна взяти з собою на  обід на роботу. Оскільки вона нежирна, її можна смакувати навіть холодною.


Отож спробуємо приготувати.  Для цього знадобиться: куряче філе — 1 кг, морква — 500 г, цибуля ріпчаста — 500 г, рис — 500 г, часник — 3 головки, рослинна олія — 250 мл, зіра — 1 ч. ложка, сіль, перець.

Плов.


У каструлю з товстим дном влийте рослинну олію та покладіть туди нарізане невеликими кубиками куряче філе. Посоліть та поперчіть за смаком. У той час, як смажиться м’ясо, очистіть моркву та натріть її на тертушку.

 

Цибулю  «роздягніть» від лушпиння і наріжте півкільцями. Коли м’ясо набере рум’яного кольору, додайте овочі і смажте, доки цибуля не набуде золотистого кольору.


Добре переберіть рис і потім ретельно його промийте, щоб не було сміття і бруду. Висипте його в гусятницю і залийте кип’яченою водою, вона повинна покрити рис на висоту близько трьох сантиметрів.

 

Потім зменшіть вогонь до середнього, закрийте плов кришкою і варіть до повного випаровування води протягом години. Головне — рис не перемішувати!


Коли вода випарується, вимкніть вогонь, відкрийте кришку, вставте в плов очищений часник, знову закрийте кришкою  і залиште його настоюватися на пів години. Все,  страва  готова. Можете розкласти по лоточках і пригостити цією смакотою своїх колег.

Норвезький салат з оселедцем

Це досить бюджетний рецепт салату без майонезу, утім смачний, корисний та ще й швидкий у приготуванні.


Вам знадобиться  оселедець слабосолений, картопля — 3-4 штуки, огірок солоний  — 2-3 штуки, цибулина червона, олія нерафінована — 3-4 столові ложки.


Відваріть картоплю, наріжте  її кубиками та відразу помістіть її у глибоченьку миску, куди будемо висипати усі інгредієнти.


З сіллю — обережно, тому що солоних інгредієнтів вистачає. Далі беремося розбирати оселедець. Нарізаємо його і також переміщуємо в миску. Наступним інгредієнтом буде солоний огірок.

 

Досить пари-трьох невеликих. Він потрібен для додаткового забарвлення. Нарізаємо дрібними кубиками і висипаємо до вже наявних інгредієнтів.


Окрасою салату стане червона цибуля. Її нарізаємо півкільцями.


Заправкою для салату буде ароматна соняшникова олія. Кілька столових ложок, не більше.


Перемішуємо і розкладаємо по тарілках, а у нашому випадку по лотках, прикрашаємо червоною цибулею зверху, не забуваємо взяти виделку. І вуаля! Ваша обідня страва — готова.


Смачної вам роботи в офісі!