Фермери потребують підтримки: як Зе-влада підриває продовольчу безпеку України

17.02.2022
Фермери потребують підтримки: як Зе-влада підриває продовольчу безпеку України

Останні ініціативи української влади не сприяють розвитку фермерського руху. (Фото: Виконавча Дирекція Афзу)

В агенції «Укрінформ» відбулася пресконференція Асоціації фермерів та приватних землевласників України «32 роки фермерському руху України: успіхи та невдачі».

 

«Без селянина немає держави, без фермера — майбутнього», — сказав, відкриваючи захід, президент Асоціації Віктор Гончаренко.

 

За його словами, структура була створена самими фермерами для захисту своїх прав та інтересів.

 

«Ми єдина організація, яка сьогодні може висловлювати позицію українських фермерів, адже нас не фінансують ні політики, ні олігархи, — додав Віктор Гончаренко. — Фермери сьогодні — прості люди, які працюють і живуть у селі, тримаючи на собі всю соціальну сферу та годуючи український народ».


За словами учасників зустрічі, останні ініціативи української влади не сприяють розвитку фермерського руху, а відкриття ринку землі, внаслідок чого дрібні фермери не можуть викупити навіть кілька десятків гектарів ріллі у постійне користування, і взагалі може звести цей процес нанівець.

 

 

«У 1991 році в Україні була створена перша сотня фермерських господарств, в 1994 році — перші 35 тисяч господарств, і надалі динаміка була позитивною, але темпи зростання суттєво уповільнилися, — констатує голова Союзу українського селянства Іван Томич.

 

— Так, до 2010 року було утворено 45 тисяч фермерських господарств, які сплачували податки і створювали робочі місця. Після 2010 року з’явилася зворотно спрямована тенденція: відтак на сьогодні працюють і сплачують податки 32,5 тис. фермерських господарств».

 

У той час, як, зокрема, у Польщі, за словами Івана Томича, працює 1,5 млн. фермерських господарств, а в Румунії — 3,8 млн.


«Фермер — основа села, — резюмував перший віцепрезидент Асоціації Віктор Шеремета, наголошуючи не лише на соціальній ролі цих людей у розвитку вітчизняних регіонів, їх вкладу у забезпечення продовольчої безпеки держави, а й їхньому патріотизмі, здатності захистити Україну і реалізувати тут необхідні зміни.

 

— Наш побратим Віктор Чмиленко загинув на Майдані. Ми знаємо тих фермерів, які в аграрних районах Донецької, Луганської областей не пустили різних «моторол» у свої регіони».


Детальніше про пресконференцію та проблеми розвитку фермерства в Україні читайте у наступному номері «України молодої».