П'ятий всеукраїнський театральний фестиваль-премія «ГРА»: коли можна подати заявку

10.02.2022
П'ятий всеукраїнський театральний фестиваль-премія «ГРА»: коли можна подати заявку

Всеукраїнський театральний фестиваль-премія «ГРА» (Great Real Art) приймає заявки. (Фото з відкритих джерел)

До 15 березня триватиме прийом заявок від бажаючих стати учасником уже п’ятого Всеукраїнського театрального фестивалю-премії «ГРА» (Great Real Art).

 

Його організатор — Національна спілка театральних діячів України — знову наголошує, що мета проведення лишається незмінною: об’єднати всі театри країни і презентувати їхні найкращі постановки як глядачам України, так і міжнародній спільноті; популяризувати національне театральне мистецтво в усіх його жанрах, стилях і формах; визначити провідні тенденції та стимулювати розвиток.


Фестиваль-премія «ГРА» традиційно проводиться на конкурсній основі за підсумками минулого календарного року. У п’ятій каденції розглядатимуться прем’єри періоду з 1 січня по 31 грудня 2021 року.

 

В ньому може взяти участь будь-який професійний театральний колектив будь-якої форми власності (державний, комунальний, приватний).


До 27 березня на основі поданих від театрів заявок обрана експертна рада сформує лонглист учасників. А вже у першій половині липня — після перегляду десятьма експертами наживо всіх цих вартих уваги вистав — виокремить у шортліст 12 кращих із кращих постановок.


Четвертим етапом планують показ цих вистав у місті, обраному оргкомітетом фестивалю-премії, та визначення переможців міжнародним журі. Термін проведення цього підсумкового свята для глядачів і фінального наближення до результатів — друга половина листопада.


Лауреати фестивалю-премії визначатимуться у шести загальних номінаціях: за найкращу драматичну виставу; за найкращу виставу для дітей; за найкращу музичну виставу в жанрі опери/оперети/мюзиклу; за найкращу танцювальну виставу і виставу фізичного театру; за найкращу камерну виставу (до 150 глядачів); за найкращу виставу на перетині театральних жанрів, мистецького синтезу і перформативних форм.

 

Та у шести індивідуальних номінаціях: за найкращі жіночу і чоловічу ролі, режисерську роботу, сценографію, хореографічне рішення та найкраще музичне рішення вистави. Найкращих ГРАвців у «ГРА» нагородять дипломами.

 

Тетяна РУДЕНКО