«Омікрон» на тлі агресії: МВФ погіршив прогноз зростання світової економіки

03.02.2022

Міжнародний валютний фонд погіршив прогноз зростання світової економіки на 0,5 відсоткового пункту, до 4,4%, через поширення «Омікрону» та зростання цін на енергоносії.

 

У звіті Фонду вказують на те, що світ розпочав 2022 рік у гіршому стані, ніж очікувалося: адже поширення чергового штаму коронавірусу спричиняє нові карантинні обмеження. 

 

Водночас подальше зростання цін на енергоносії та перебої у ланцюгах постачання призводять до більшого за очікуване зростання інфляції — зокрема, у США та країнах, що розвиваються. У МВФ також побоюються кризової ситуації з ринком нерухомості у Китаї та повільного відновлення споживання.


Перша заступниця керуючого директора МВФ Гіта Гопінат також зауважила, що російська агресія щодо України, ймовірно, призведе до ще більших цін на енергію.

 

Як наслідок, високі темпи інфляції триватимуть довше... Втім, на її думку, наразі ситуація навколо військового протистояння дуже відрізняється від тієї, що була в 2014 році, коли Росія анексувала Кримський півострів України і ціни на енергоносії досить різко впали на тлі низького попиту та достатніх запасів сланцевого газу.

 

Нинішня криза розгортається взимку, коли запаси природного газу в Європі є набагато меншими.


Але при цьому вже до кінця нинішнього року зростання цін може уповільнитися — завдяки жорсткішій політиці найбільших центробанків світу. У 2023 році зростання світової економіки уповільниться до 3,8%.

 

Фонд поліпшив прогноз на 0,2 відсоткового пункту, але це пов’язано передусім з погіршенням прогнозу 2022 року. МВФ сподівається, що нинішні загрози розвитку економіки втратять вплив наприкінці 2022 року. Передумовою до цього є поліпшення рівня вакцинації у світі та зростання ефективності лікування коронавірусу.


Головним ризиком для світу залишається поява нових штамів «Ковід-19». Крім того, логістична криза, волатильність цін на енергоносії та тиск на заробітну плату означають, що невизначеність щодо інфляції є високою. 

 

МВФ наголошує, що підвищення облікових ставок провідними центробанками спричиняє ризик щодо фінансової стабільності та потоку капіталу для ринків, що розвиваються. Особливо в умовах високого рівня боргу на тлі пандемії.


Інші глобальні ризики можуть реалізуватися внаслідок високої геополітичної напруженості. Натомість кліматична надзвичайна ситуація означає високу ймовірність великих природних катаклізмів.

 

Інф. «УМ»