Україна вшановує оборонців Донецького аеропорту, який утримували понад 240 днів

20.01.2022
Україна вшановує оборонців Донецького аеропорту, який утримували понад 240 днів

20 січня 2015 року зафіксовано найбільші втрати серед українських захисників під час оборони летовища (facebook.com/GeneralStaff.ua)

У Залі пам’яті Міністерства оборони 20 січня відбудуться меморіальні заходи, приурочені героям оборони Донецького аеропорту, який став символом мужності, незламності та бойового духу українських воїнів, яких назвали кіборгами.

 

Протистояння сил АТО російським окупантам та їхнім найманцям в ДАП імені Сергія Прокоф’єва розпочалося в травні 2014 року й тривало, за офіційними даними, 242 дні, на переконання оборонців, які залишилися живі, — 244 дні.


За даними пресгрупи ООС, 20 січня 2015 року зафіксовано найбільші втрати серед українських захисників під час оборони летовища — загинув 41 військовослужбовець Збройних сил України.

 

З огляду на хронологію подій тих днів керівництво ЗСУ ініціювало відзначення Дня вшанування захисників Донецького аеропорту щороку саме 20 січня — у день, коли Україна водночас втратила у ДАП найбільше своїх синів.


За інформацією українського незалежного проєкту «Книга пам’яті полеглих за Україну», яка була оприлюднена в січні 2018 року, підтверджені дані щодо втрат українських військових за період оборони Донецького аеропорту становлять 100 осіб загиблими.

 

Волонтер проєкту Герман Шаповаленко підкреслив, що число 100 — не заокруглення, а верифікований перелік. Повний перелік імен, за словами Шаповаленка, може дещо змінюватися в залежності від того, що вважати територією ДАП, отже,  може мати 99-109 прізвищ. Число поранених оцінюють у 440 осіб.


Останнім днем оборони Донецького аеропорту його захисники називають 23 січня 2015 року. Учасники боїв кажуть, що того дня «новий термінал ще був наш».

 

А найтрагічнішими були 19 січня (перший підрив перекриття терміналу), 20-те (другий підрив) і 21 січня (катування у полоні тих, хто вижив, страта Ігоря Брановицького).


Саме ці дні оборонці ДАПу вважають днями пам’яті. Вони наполягають, що оборона українськими військовими Донецького аеропорту від російських гібридних військ тривала 244 дні, а не 242, як це рахували спочатку.