Долар по 8? По 28! Експерти прогнозують у січні новий виток знеціненння гривні

20.01.2022
Долар по 8? По 28! Експерти прогнозують у січні новий виток знеціненння гривні

До кінця січня курс доллара може піднятися вище рівня 28 гривень. (Фото з відкритих джерел)

Фінансові аналітики прогнозують: курс української національної валюти гривні може продовжити слабшати щодо американського долара.

 

Пояснюють це ефектом відкладеного попиту в післясвятковий період та зростанням цін на енергоносії, які тиснутимуть на гривню весь залишок місяця.

 

Проте різкого обвалу не буде, адже Національний банк має достатні резерви валюти, щоб відстояти позиції гривні та утримати стабільний курс.


Ці прогнози справдилися вже наприкінці минулого тижня, коли курс гривні різко обвалився, а Національний банк України утричі збільшив продаж валюти на міжбанківському валютному ринку, довівши обсяги інтервенцій до 330 млн доларів за три дні.


Раніше, як ми пам’ятаємо, у перші дні 2022 року долар різко подорожчав, одразу на 20 копійок. Як пояснюють експерти, це пов’язано з тим, що ринок ще не був активним, багато учасників не вийшли на міжбанк, а ті, хто вийшов, — це були здебільшого покупці.


«Ми очікуємо, що курс американської валюти продовжить підвищуватись і до кінця січня досягне максимальної позначки. Не виключаю, що до кінця січня курс доллара може піднятися вище рівня 28 гривень. Американська валюта зміцнює свої позиції у зв’язку з посиленням енергокризи в Україні», — зазначив фінансовий аналітик Андрій Шевчишин.

 

І спрогнозував: через високі ціни на газ для бізнесу підприємства почали зупиняти свою роботу або збираються це зробити. Відповідно, вони, за словами аналітика, перестали виробляти продукцію, що при­зведе до імпортозаміщення цих товарів.


На його думку, загалом енергетична криза продовжує негативно впливати на позиції гривні. Зокрема, як зауважив Шевчишин, «Нафтогаз» заявляв, що в разі пікових періодів навантаження на енергосистему (у зв’язку з холодами) може не вистачати 1,5 млрд кубів.

 

«Тому енерготрейдери виходитимуть на валютний ринок, щоб купити валюту для поповнення енергоносіїв (газу та вугілля), підвищуючи цим попит на долар», — пояснив Андрій Шевчишин.


На курс гривні впливатимуть також наші закупівлі енергетичного вугілля, що призводитиме то до зростання її вартості, то, навпаки, до просідання.

 

А також, як пояснив інвестиційний банкір Сергій Фурса, негативний вплив на курс гривні має загроза повномасштабного військового вторгнення військ Російської Федерації на територію України. За словами експерта, міжнародні інвестори всерйоз налякалися загрози можливого форс-мажору.

 

Інф. «УМ»