Росіяни перешкоджають роботі міжнародних спостерігачів на окупованих територіях України

13.01.2022
Росіяни перешкоджають роботі міжнародних спостерігачів на окупованих територіях України

Українські захисники відкривали вогонь у відповідь, не застосовуючи заборонене Мінськими домов­леностями озброєння. (facebook.com/dshv25opdbr)

На Донбасі, незважаючи на хитке затишшя, знову втрати: 10 січня під час виконання бойового зав­дання на замінованій ділянці місцевості внаслідок підриву двоє військовослужбовців Об’єднаних сил отримали поранення, несумісні з життям.


Упродовж доби 11 січня з боку російсько-окупаційних військ зафіксовано одне порушення режиму припинення вогню.

 

У бік Новотошківського противник відкривав вогонь із великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї. Внаслідок дій ворога один військовослужбовець Об’єднаних сил отримав поранення, несумісне з життям.


Українські захисники відкривали вогонь у відповідь, не застосовуючи заборонене Мінськими домов­леностями озброєння, та змусили противника припинити обстріл.
Станом на 7-му годину ранку 12 січня порушень режиму припинення вогню з боку російсько-окупаційних військ не зафіксовано.


Головне управління розвідки Міністерства оборони України 11 січня поінформувало, що командування ЗС РФ продовжує утримувати в готовності до застосування з’єднання і частини оперативного угруповання російських окупаційних військ на тимчасово окупованій території в Донецькій та Луганській областях.

 

Зокрема, з 10 січня за єдиним планом підготовки ЗС РФ у 1 (Донецьк) та 2 (Луганськ) армійських корпусах розпочаті заходи тижня бойової та мобілізаційної готовності, у рамках яких заплановані збори з резервістами.

 

Також відпрацьовуються питання доукомплектування військових частин оперативного угруповання російських окупаційних військ мобілізаційними ресурсами, здійснюється перевірка роботи розгорнутих пунктів прийому особового складу та військової техніки.


Водночас силові структури окупаційних адміністрацій в посиленому режимі здійснюють розшукові заходи осіб, які вважаються як приписний особовий склад районних військових комісаріатів та ухиляються від проходження зборів.


Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні в період із вечора 5-го до вечора 9 січня в Донецькій області зафіксувала 152 порушення режиму припинення вогню, зокрема 38 вибухів.

 

За цей же період у Луганській області Місія зафіксувала 791 порушення режиму припинення вогню, зокрема 213 вибухів.


Свободу пересування СММ і далі обмежували, зокрема на блокпостах зброй­них формувань по­близу непідконтрольних урядові Старомихайлівки, Горлівки й Олександрівки в Донецькій області, а також на блокпосту Зброй­них сил України біля підконтрольного урядові Болотеного Луганської області.

 

БПЛА Місії неодноразово зазнавали впливу пере­шкод сигналу GPS (за оцінкою, унаслідок імовірного глушіння).