Якими стравами здивувати родину на різдвяні свята: найсмачніші рецепти

06.01.2022
Якими стравами здивувати родину на різдвяні свята: найсмачніші рецепти

«Різдвяний вінок». (Фото з відкритих джерел)

Різдво — сімейне тепле свято, яке українці вважають одним із найголовніших у році.

 

Чи хуртовина надворі, а чи зимовий дощ, у цей день більшість українців збирається у колі рідних і близьких за великим столом із різноманітними наїдками, святкуючи народження Ісуса Христа.

 

Великий піст закінчився. Тож господині метушаться, прагнучи зробити до великого свята оригінальні й смачні салати, закуски, м’ясо, десерти.


Проте «королевою» столу залишається традиційна обрядова кутя, яка обов’язково має бути на Святий Вечір та Різдво. Раніше її готували з пшениці та солодкої добавки: меду, маку, варення, горіхів чи сухофруктів.

 

Сучасні ж господині варять її з рису, перловки, булгуру, додаючи всяку-всячину: курагу, родзинки, кунжут, мигдаль, екзотичні сухофрукти та різні прянощі...

«Різдвяний вінок» на столі

А яке новорічне свято без різдвяного вінка? Та цього разу він буде не з ялинки, а з доступних усім продуктів. Візьміть 3-4 картоплини, вимийте та відваріть до готовності. Трохи остудіть, очистіть і натріть на тертушці з великими отворами.


На сковороді розігрійте олію. Очистіть цибулину, наріжте її кубиками, обсмажте в олії до золотистого кольору та з’єднайте з картоплею. Все ретельно перемішайте і трохи посоліть-поперчіть за смаком.


Дістаньте величеньку таріль, поставте у середину склянку, а навколо неї викладіть картоплю з цибулею, щільно притисніть ложкою і трохи змастіть майонезом.


Далі необхідно вимити, обсушити і нарізати гриби. Висипте їх на сковорідку в розігріту олію й обсмажте до готовності (можете використати і мариновані гриби). Викладіть їх наступним шаром, щільно притискаючи. Змастіть усе майонезом за смаком.


4 яйця відваріть, остудіть і очистіть. Натріть на крупній тертці або наріжте кубиками і викладайте зверху на гриби. Підсоліть і змастіть майонезом.


300 грамів курячого філе вимийте і зваріть до готовності. Коли воно трохи охолоне, наріжте тонкими смужечками або кубиками. Підсоліть і поперчіть за смаком і викладіть, змастивши майонезом.


100 грамів сиру натріть на тертушці та присипте ним зверху майбутній вінок і знову змастіть майонезом. Щільно притисніть, щоб салат добре тримав форму.


Вимийте кріп, як слід обсушіть і викладіть зверху так, щоб він повністю покрив салат. При бажанні його можна подрібнити і присипати зверху.

 

А тепер гайда прикрашати «Різдвяний вінок»: кукурудзою, гранатом, червоним чи жовтим перцем, огірком. То вже як вам заманеться. Повірте, це дуже смачно.

А «Серце ангела» куштували?

Ви, напевно, шукаєте такий рецептик, де не потрібно нічого варити і чистити? Чи не так? І цей кулінарний шедевр саме такий. До того ж, виконаний він у вигляді сердечка.

 

За рахунок прикраси — а це червона ікра — страва виглядає ошатно і яскраво. І хоч знадобиться лише 5 інгредієнтів, повірте, це буде дійсно особливий салатик.


300 грамів копченого курячого філе поріжте на дрібні шматочки. Але якщо ви не любите копченості, доведеться м’ясо курки все-таки заздалегідь відварити. Викладіть його у формі сердечка (чудово, якщо вдома є така форма) на велику таріль та змастіть майонезом.

«Серце ангела».


Велике зелене яблуко очистіть від шкірочки та натріть на тертушці і зробіть невелику майонезну сітку.


Далі займіться сиром. Візьміть найкращі сорти і також натріть на тертці, але на дрібній та намалюйте сіточку з майонезу. І, нарешті, найурочистіший момент: прикрасьте червоною ікрою.

Салат з яєчними млинцями і корейською морквою

Перед приготуванням відваріть 300 грамів курячої грудки в підсоленій воді до готовності. Дайте їй схолонути в тій же таки воді — тоді м’ясо не буде сухим. Наріжте кубиками або поділіть на волокна.


Одну цибулину очистіть, наріжте півкільцями і перекладіть у невелику ємність. Залийте її оцтом, окропом і відставте маринуватися.

Салат з корейською морквою.


Переходимо до приготування яєчних млинців. Розбийте в глибоку ємність три яйця, додайте дрібку солі і добре збийте все вінчиком. На сковороді розігрійте трохи рослинної олії і обсмажте на ній тонкі млинці з двох сторін до готовності. Має вийти 3-4 штуки.

 

Складіть яєчні млинці один на один і наріжте тонкою соломкою. У відповідну ємність покладiть 250 грамів моркви по-корейськи, курку, мариновану ріпчасту цибулю і млинці. Потім заправте все майонезом і ретельно перемішайте. Готовий салат перекладіть у салатницю і подавайте до столу!

 

Смачного!

М’ясо медом не зіпсуєш

Запечене м’ясо обов’язково має бути на різдвяному столі. Додавши у страву корицю чи імбир, можна отримати незабутній аромат, а невелика кількість меду надасть солодкуватого присмаку.


Отож займімося приготуванням маринаду: в гарячу воду (але не окріп) покладіть пів чайної ложки чорного перцю горошку, 1-2 лавровi листочки, паличку кориці, 3 столовi ложки солі, проваріть 3-4 хвилини й охолодіть.


2 цибулини і лимон наріжте великими кільцями, а 4 зубчики часнику — подрібнiть i додайте їх у маринад. Влийте 3 столові ложки яблучного оцту, столову ложку меду та 0,7 л мінеральної води. Отриманим маринадом залийте м’ясо і залиште в холодильнику на добу.

Запечене м’ясо.


Дістаньте м’ясо з маринаду, обсушіть його паперовим рушником і полийте гірчицею. Викладіть м’ясо у форму для випікання, полийте олією і невеликою кількістю маринаду, а потім посипте перцем і коріандром.


Випікайте м’ясо під кришкою або під фольгою в розігрітій до 200 градусів за Цельсієм духовці протягом години. Потім зніміть кришку, зменшіть температуру до 170°С і готуйте ще пів години, періодично поливаючи м’ясо соком, що виділився, і маринадом.


Запечене м’ясо викладіть на таріль, наріжте порційними шматочками і подавайте до столу з картопелькою, овочами і зеленню.

А яке ж свято без різдвяної випічки?

Кекси, штолени, зелтони пахнуть новорічно-різдвяною казкою —  імбиром, прянощами та медом... Коли їх випікаєш, то на ці чарівні аромати на кухню збігаються не лише рідні, а й сусіди! Деякі кулінари розпочинають готувати їх ще на початку грудня, загортають пергаментом і дають «настоятися» цілий місяць.

 

За цей час вони набираються смаку й необхідної текстури. Проте чи можна утриматися від спокуси так довго? Адже всі ці різдвяні кекси настільки смачні, що ноги мимоволі самі несуть до заповітної схованки, а руки тягнуться, аби розгорнути пергамент та відрізати шматочок.


Штолен — це німецький класичний смаколик, який готують за 2-4 тижні до Різдва й витримують у прохолодному місці, щоб він набув свого традиційного приголомшливого смаку й аромату. При цьому він анітрохи не черствіє!


Зовнішній вигляд штолену — овальний батон, посипаний товстим шаром цукрової пудри — символізує новонародженого Ісуса, замотаного в пелюшки.


Отже, якщо вирішили приготувати цю смакоту, мінімум за день до випікання підготуйте 400 грамів сухофруктів. Це можуть бути темні чи світлі ро­дзинки, в’ялена вишня, журавлина, персики, груші, фініки, інжир, чорнослив чи курага.

 

Ретельно помийте теплою водою, складіть у банку та залийте ароматним алкоголем (ром, коньяк, бренді, лікер або віскі), закрийте кришкою і поставте в холодильник настоятися. Наступного дня відкиньте начинку на сито, щоб стік зайвий алкоголь.


Для тіста візьміть 400 грамів жирного кисломолочного сиру та протріть його через сито або перебийте в блендері.

Штолен.


200 грамів горіхів підсмажте й подрібніть. 200 грамів вершкового масла кімнатної температури збийте з 250 грамами цукру та ваніліном, додайте 2 яйця.


Всипте спеції: по 0,5 чайної ложки кориці, коріандру, меленої гвоздики, мускатного горіха, імбиру, кардамону та по дрібці солі й меленого чорного перцю.

 

А ще — лимонний сік і цедру. Все це ретельно збийте міксером та додайте перетертий сир.


Всипте 3-4 столові ложки мигдального борошна або перемеленого мигдалю і знову збийте все до однорідності.


Тепер додайте обсмажені й трішки подрібнені горіхи, цукати й сухофрукти і перемішайте.


Просійте 600 грамів борошна, додайте 15 грамів розпушувача та замісіть тісто. Воно виходить м’яке, шовковисте й пухке.

 

Якщо маса трішки липне до рук, то необхідно «підпилити» борошном робочу поверхню і домісити тісто ще.


Розділіть його на 4 частини та розкачайте на овальні палянички завтовшки в 1 см. Овал складіть удвічі, загорнувши всередину.

 

Викладіть штолени на деко (для кожного кексу варто зробити окрему «формочку» з пергаменту) й змастіть його вершковим маслом.


Випікайте близько години в заздалегідь розігрітій до 180°С духовці. Якщо сильно буде рум’янитися верх, можна прикрити кекси фольгою.


Готовий, ще гарячий штолен рясно змастіть м’яким вершковим маслом та посипте товстим шаром цукрової пудри.


Остудіть і ретельно упакуйте в декілька шарів паперу для випічки. Приберіть у прохолодне місце на кілька тижнів. Немає часу чекати? То смакуйте вже зараз!


Христос рождається! Славімо його!