Забув, що «їх там нєт»: суд у Ростові-на-Дону довів присутність російської армії на Донбасі

21.12.2021
Забув, що «їх там нєт»: суд у Ростові-на-Дону довів присутність російської армії на Донбасі

Чи не в цих «гуманітарних конвоях» возять харчі російським воякам?

Раніше українська влада і служби держав-членів НАТО, а також незалежні аналітики багато разів доводили присутність російських військових у сепаратистських Луганській та Донецькій областях.

 

Але Кремль незмінно торочить про «внутрішній український конфлікт» та наполягає, що «нас там немає».


А тепер російський суд у Ростові-на-Дону підтвердив присутність російської армії на Донбасі, пише інформаційний портал Znak.com.

 

Інформація на цю тему містилася в обґрунтуванні вироку.

 

Суд у Ростові-на-Дону виніс вирок про порушення в постачанні армії харчових продуктів.

Пєсков: помилочка вийшла

В обґрунтуванні вироку написано, що «продукти були призначені для військових частин Збройних сил Російської Федерації, розташованих на території Донецької та Луганської Народних Республік».

 

Зі свідчень обвинуваченого у порушеннях бізнесмена випливає, що раз на два тижні до Донбасу відправлялося близько 70 вантажівок, які разом везли 1 тис. 300 тонн продуктів харчування.


Речник Кремля Дмитро Пєсков відразу ж відреагував на ростовський ляп, мовляв, що це помилковий запис у судовій документації.

 

«У самопроголошених республіках не було і немає Збройних сил РФ», — знову наголосив на своєму речник президента Росії.

 

Відтак, за останніми даними, з інтернет-сторінки суду в Ростові-на-Дону зникла інформація, що підтверджує присутність російської армії на Донбасі.

 

Радіо «Ехо Москви» повідомило, що при спробі відкриття відповідної сторінки з’являється повідомлення, що «інформація тимчасово недоступна». При цьому в інтернеті збереглися архівні копії судового рішення.


Отже, визнання пролунало і зафіксоване. У 2019 році Росія постачала на територію невизнаних «ЛНР» та «ДНР» тисячі тонн продовольства для утримання російської армії.

 

Постачання ще й супроводжувалося хабарами. Саме за посередництво в хабарництві райсуд Ростова-на-Дону минулого місяця засудив громадянина РФ В’ячеслава Забалуєва до п’яти років колонії, повідомляє Бі-Бі-Сі.

 

Згідно з вироком, суддя Леонард Шолохов зазначив, ґрунтуючись на словах учасників процесу, що у 2019 році Забалуєв поставив під загрозу постачання продовольства для російських військовослужбовців у самопроголошених «ДНР» та «ЛНР».


Розгляд справи розтягнувся у Кіровському суді на рік. Забалуєв, згідно з рішенням, працював заступником директора в ростовській філії компанії «Технологія», яка за контрактом з «Воєнторгом» займається харчуванням військовослужбовців.

 

У тексті вироку написано буквально таке: підсудний займався постачанням продовольства для російських військовослужбовців, які «перебувають на постійному чергуванні на території самопроголошених Донецької та Луганської народних республік».

 

У тексті документа наводять слова свідка про «складність та небезпеку маршруту, яка полягала в тому, що водії, ризикуючи власним життям на кордоні, знімають номери, віддають документи і під охороною приймаючої сторони прямують до місця розвантаження».


За рік до Забалуєва, у листопаді 2020 року, до 3,5 року в’язниці вже засудили головного санітарного лікаря ростовського центру санепіднагляду міноборони Росії, підполковника медичної служби Георгія Гончарова.

 

Саме йому Забалуєв, як випливає з вироку, передавав із січня до листопада 2019 року щомісяця по 90 тисяч рублів (33 тис. гривень). Це були хабарі за лояльність Гончарова під час перевірки постачання.


У вироку, який ухвалив суддя Шолохов, самопроголошені «ДНР» та «ЛНР» згадано чотири рази. Продовольство, постачання якого зривали підсудні, «призначалося для відправки до військових частин збройних сил РФ, що дислокуються на території ДНР та ЛНР».

 

Один із обвинувачених, як випливає з вироку, «займався перевіркою якості продовольства, що відправляється зі складу ТОВ «Технології» до ЛНР та ДНР».

 

У разі невиплати хабарів, зазначено в документі, один із фігурантів погрожував зривом «постачання продукції на користь РФ та військовослужбовців РФ, які перебувають на бойовому чергуванні в ДНР та ЛНР».

То скільки їх там?

Вирок Кіровського райсуду дозволяє припустити масштаби можливої військової присутності Росії на території так званих «ДНР» та «ЛНР».

 

Так, зазначає у вироку суддя, постачання здійснювалися з періодичністю один раз на два тижні: «Колона формувалася з понад 70 машин вантажопідйомністю близько 40 тонн і загальним об’ємом понад 1 тис. 300 тонн. До асортименту продовольства входили борошно, консерви, свіжі овочі. Сумарна вартість продовольства за одну поставку становила понад 130 млн рублів (48 млн гривень)».


За нормами загальновійськового пайка, солдату строкової служби на добу треба вживати 250 грамів м’яса, 120 грамів риби, 120 грамів крупи та бобових, 45 грамів вершкового масла, 150 грамів молока, 10 грамів сиру, 1 яйце, 900 грамів картоплі та інших овочів — капусти, моркви, цибулі, буряків, огірків та помідорів, повідомляла у 2019 році агенція ТАСС. Виходить приблизно 1,6 кілограма продовольства на одного солдата на добу.


Якщо 1 300 тонн розділити на 14 днів, то вийде 92,9 тонни на день. Якщо розділити цей показник на 1,6 кілограма продовольства, які щодня повинен отримувати російський військовослужбовець, можна дійти висновку, що на території самопроголошених республік у 2019 році теоретично міг перебувати контингент як мінімум чисельністю до 58 тисяч осіб.


Але це лише в тому випадку, якщо весь обсяг продовольства призначався для військових, виходячи з норм продовольчого забезпечення.

 

Частина поставок могла йти на склади, передаватись якимось структурам самопроголошених республік або розподілятися як гуманітарна допомога. Отже, і кількість військовослужбовців могла бути зовсім іншою — зокрема, «Радіо Свобода» оцінює кількість людей, для яких могла призначатися провізія, в 26 тисяч.


Так, російський військовий експерт Павло Фельгенгауер вважає, що міністерство оборони, забезпечуючи військовослужбовців продовольством, не робило різниці між місцевими військовими та кадровими військовими з Росії.

 

«Йдеться про два корпуси: у Донецьку та Луганську, в яких служать і місцеві мешканці, і громадяни Росії, які приїхали добровольцями, але є і прикріплені (кадрові військові. — Ред.), — каже він. — Усі вони входять до складу Восьмої гвардійської армії зі штаб-квартирою в Новочеркаську. Корпуси на повному забезпеченні Восьмої армії, включно з продовольством. Чисельність корпусів оцінювалася приблизно в 30 тисяч людей».

 

Тим часом головнокомандувач збройних сил України Руслан Хомчак наприкінці листопада 2020 року оцінював чисельність кадрових російських військовослужбовців та військових інструкторів на Донбасі у 3 тисячі осіб.