Цьогоріч лісгоспи планують офіційно продати понад півмільйона ялинок

17.12.2021

Традиція прикрашати ялинку бере початок з давніх давен — їй понад 2 тисячі років.

 

Розвішуючи на деревах солодощі і подарунки, люди прагнули таким чином задобрити духів, привернути їхню прихильність.


Але з часом прикрашання «живих» вічнозелених красунь переросло в їх масове вирубування й «оздоблення» по домівках.

 

У Росії цю (як на мене, варварську) традицію було введено фактично разом з указом царя Петра І відзначати Новий рік з 1 січня 1700 року.

 

В Україні, особливо по селах, раніше ніякого Нового року не відзначали, а урочисто святкували Різдво, проте час вніс свої корективи.


Наразі жителі та гості Києва вже з 15 грудня можуть купити легальну новорічну ялинку.

 

Офіційні ярмарки працюватимуть до 31 грудня й придбати новорічне дерево можна буде на 187 локаціях по всій столиці. Ціни в офіційних точках продажів коливатимуться в межах від 150 до 500 гривень.


Але ці ярмарки мають відповідати наступним вимогам: усі дерева мають бути з чіпами, які містять максимум інформації про ялинку або етикетками; територію ялинкового майданчика слід огородити; на локації розмістити відомості про суб’єкт підприємницької діяльності та режим роботи; також повинна бути лінійка для вимірювання ялинки та інформація про вартість погонного метра. Всього цього року легальних ялинок лісгоспи планують продати 510 тисяч штук.


Додамо, що цьогоріч у Києві «порушили» традицію: головну ялинку країни «запалять» не на День святого Миколая, а напередодні — 18 грудня.

 

Відкриття різдвяно-новорічних свят транслюватимуть на найбільшому екрані країни (на будівлі ТРЦ «Гуллівер» на Спортивній площі). В рамках трансляції біля локації побудують новорічний ярмарок. Тут буде зона фудкорту. Також на великому екрані можна буде побачити трансляції з відкриття інших новорічних локацій.


Напередодні Нового року в Києві відкриється прогулянкова ковзанка, яку облаштують на Подолі.


У Держлісагентстві повідомили, що в державних лісгоспах України можна купити живу метрову ялинку в межах 70-100 грн, що набагато дешевше, ніж на ялинкових базарах.

 

«Найкращий варіант — придбати живу ялиночку в горщику, щоб після свят висадити її знов», — додали у відомстві.


Штрафи за незаконну вирубку зелених красунь наразі чималі й залежать від товщини стовбура ялинки: якщо діаметр стовбура до 10 см — доведеться сплатити 545 грн; від 10 до 14 см — 960 грн; від 14 см — 2 тис. 465 грн.


Крім цього, ялинкові браконьєри будуть змушені сплатити адміністративні штрафи в розмірі від 30 до 60 неоподаткованих мінімумів доходів громадян за кожне дерево (510 — 1 тис. 20 грн).


Зауважу, що чимало моїх знайомих уже давно «перейшли» на штучні ялинки саме з переконань збереження природного довкілля.