Червоніти варто лише від морозу: в Україні поступово зменшується кількість хворих на ковід

14.12.2021

Понад 4 тисячі нових випадків коронавірусу підтвердили в Україні за попередню добу. Госпіталізували 1,5 тисячі пацієнтів. Майже 200 хворих померли.

 

Найбільше нових інфікованих зафіксували в Києві. Лідерами за поширенням ковіду також є Одеська, Волинська та Дніпропетровська області.


У Міністерстві охорони здоров’я кажуть про поліпшення ситуації та поступовий вихід деяких регіонів iз «червоної» зони. Водночас, за останніми даними МОЗ, в Україні від коронавірусу вакцинували 40% дорослого населення.

 

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко на брифінгу заявив, що таким чином країна виконала цільовий орієнтир на 2021 рік, встановлений Всесвітньою організацією охорони здоров’я.

 

За даними МОЗ, дві дози вакцини отримали 12 мільйонів 457 тисяч українців. Також пан Ляшко пообіцяв, що підпише наказ, який дозволить колоти додаткову дозу вакцини людям з ослабленим імунітетом (із груп ризику).

 

Міністр наголосив, що це не бустерна доза: «Додаткова доза вводиться, аби досягти кращого захисту в осіб, які за станом свого здоров’я мають нижчу ефективність вакцин, якщо порівнювати з ефективністю вакцини в загальній популяції».


Також iз понеділка Міністерство охорони здоров’я оновило карантинний поділ України. Так, у «жовтій» зоні тепер перебуває найбільша кількість регіонів — 14. У «червоній», як і раніше, 10 областей.

 

Наразі до «жовтої» зони карантину входять Київ i 13 областей України, зокрема: Дніпропетровська, Закарпатська, Івано-Франківська, Кіровоградська, Луганська, Львівська, Одеська, Полтавська, Рівненська, Тернопільська, Харківська, Херсонська та Чернівецька області.


А от у світі поступово все більшого поширення набуває новий штам коронавірусу «омікрон». За словами науковців, він заразніший, але симптоми — легші.

 

Вчені з Всесвітньої організації охорони здоров’я заявили, що «омікрон» поширюється набагато швидше, ніж попередні, втім є не таким небезпечним, як, приміром, «дельта».

 

При цьому у ВООЗ припускають, що вже наявні COVID-вакцини можуть бути менш ефективними проти нового штаму, але даних для аналізу занадто мало.

 

На сьогодні «омікрон» виявили вже у 63 країнах. Наразі жодного смертельного випадку він не викликав. І поки світ розпочинає боротьбу з новим штамом «корони», в Києві знову протестували антивакцинатори.

 

Активісти вже традиційно пройшли маршем по Хрещатику. Противники щеплень від COVID-19 виступають за скасування законопроєкту «Про систему громадського здоров’я», а також за свободу вибору медичного втручання без примусу.