Ніби «наждачки»: чому шкіра на дитячих долоньках починає лущитися і як цьому зарадити

07.12.2021
Ніби «наждачки»: чому шкіра на дитячих долоньках починає лущитися і як цьому зарадити

Найголовніший спосіб запобігти захворюванням шкіри рук — профілактика. Якщо завважили проблему — не зволікайте з візитом до дерматолога. (Фото з сайту znaj.ua.)

Часто батьки помічають, як шкіра на руках дитини починає облазити.

 

Причин такого стану багато, і розібратися в них допоможе досвідчений лікар-дерматолог. Звернутися до фахівця необхідно відразу.

 

Десквамація (вилущування) шкіри на пальцях у дитини може статися внаслідок вітамінної недостатності, особливо якщо в організмі малюка бракує вітамінів А і Е — вони відповідають за цілісність і еластичністю зовнішнього епітелію.

 

Проблему може спричинити алергійна реакція на внутрішні або зовнішні подразники, грибкове ураження шкіри, стрептококова та стафілококова інфекції, вірусні захворювання, тривала терапія антибіотиками та гормональними препаратами.

 

Шкіра з дитячих пальчиків відлущується і внаслідок обмороження, стресових ситуацій та неврологічних розладів. Причиною можуть бути глистова інвазія і патологія підшлункової залози.


Першою ознакою недуги є свербіж. З часом дискомфорт стає дедалі нестерпнішим, шкіра на пальчиках і долонях злазить невеликими пластами, а на її місці утворюється ніжний рожевий епітелій.


Проблема найчастіше виникає взимку або навесні, коли особливо дошкуляє нестача природних вітамінів, і в деяких випадках минає самостійно, не залишаючи на шкірі жодних слідів.


Основою лікування є корекція харчування. Варто насамперед збагатити раціон продуктами, що містять вітаміни Е і А. Йдеться про крупи (овес, кукурудза, жито, ячмінь), картоплю, печінку, риб’ячий жир, яйця, абрикоси, персики, моркву, гарбуз, капусту, курагу, чорнослив, зелень петрушки, кропу або кінзи. Помітний ефект у лікуванні лущення рук мають ванночки з чередою, корою дуба, чистотілом.

 

Витирати пальці і долоньки слід м’яким рушником і лише промокальними рухами. Відразу після очищення уражені ділянки шкіри рук змажте дитячим зволожувальним кремом, олiйним розчином вітамінів А і Е або вітамінним кремом.


Найважливіше — профілактика. Лікарі нагадують, що харчування має бути раціональним, гігієнічні процедури — регулярними, у холодну пору року не забувайте вдягати дитині рукавички, своєчасно виявляйте і лікуйте глистову інвазію та інші супутні захворювання.

ДО РЕЧІ

Кілька способів у боротьбі з лущенням шкіри рук у дітей:

* Відвар із вівсяних пластівців: щоденні ванночки аж до повного загоєння пошкоджених ділянок шкіри.
* Ефективний лікувальний ефект дає олія льону — змазуйте нею ручки дитини після гігієнічних процедур.
* Відчутний ефект справляє екстракт зародків пшениці: рясно змащуйте ним проблемні місця.