Хроніки коронавірусу: світом шириться «омікрон», а в Україні запроваджують нові правила карантину

03.12.2021

Карантин в Україні з найближчого понеділка діятиме за новими правилами.

 

Зокрема, посиляться вимоги для областей «жовтої» зони.

 

Із 6 грудня невакциновані громадяни не зможуть відвідувати концерти, кінопокази, спортзали, кав’ярні й ресторани навіть у цих помірних зонах, а з 9 грудня вакцинація стане обов’язковою для працівників ще низки сфер.

 

Люди, які не отримали принаймні одне щеплення проти Covid-19 або не мають негативного тесту чи сертифікату про одужання, не зможуть взяти участь у проведенні будь-яких масових заходів, відвідувати кінотеатри та інші заклади культури, спортивні зали, перебувати в закладах громадського харчування — барах, ресторанах, кафе тощо.

 

Робота банків, автозаправних станцій, ветеринарних магазинів, аптек та всіх продовольчих магазинів у «жовтому» та «червоному» рівнях епіднебезпеки не обмежується, проте обов’язковим залишається дотримання протиепідемічних правил: носіння маски та зберігання дистанції 1,5 метра.


Крім того, термін дії «жовтого» сертифіката про перше щеплення з 6 грудня стає 30 днів. Раніше він був чинним 120 днів, але зараз інтервал між дозами скоротили з 14 до 28 днів.

 

У сфері надання послуг мають перевіряти у відвідувачів всі Covid-сертифікати в спосіб зчитування QR-коду мобільним додатком «Дія». Після зчитування QR-коду на смартфоні відображається статус Covid-сертифіката: чинний /нечинний.

 

Без перевірки та зчитування Covid-сертифікат не вважається наданим та перевіреним. У випадку відсутності у відвідувачів чи співробітників необхідних документів, власник закладу може понести відповідальність і отримати штраф від 34 до 170 тисяч гривень.


Тим часом зросла кількість нових інфікованих в Україні. 13,5 тисячі випадків коронавірусу підтвердили в Україні за попередню добу. Госпіталізували 3 тисячі пацієнтів. 525 хворих померли.

 

Найбільше нових інфікованих зафіксували в Києві. Лідерами за поширенням ковіду також є Донецька, Житомирська та Львівська області.

ДО РЕЧІ


Перший випадок зараження новим штамом коронавірусу «омікрон» виявили в США. Захворів житель Сан-Франциско, який повернувся з Південно-Африканської Руспубліки.

 

За тиждень у нього виявили коронавірус. Він був повністю вакцинований. Перебіг хвороби легкий, нині хворий удома на карантині. У всіх, з ким він контактував, негативний результат тесту на коронавірус.

 

Нині лікарі вивчають, наскільки новий штам заразний і чи достатньо ефективна наявна вакцина проти нього. На це лікарям знадобиться близько трьох тижнів, заявив головний інфекціоніст США.


А от Єврокомісія запропонувала країнам ЄС щоденно переглядати умови подорожей через «омікрон». Адже перші два випадки зараження новим штамом коронавірусу зафіксували в Норвегії.

 

Інфіковані прилетіли з ПАР ще до того, як у країні посилили карантин. Вони контактували з кількома десятками людей. У Данії «омікрон» виявили у відвідувача півторатисячного концерту (нагадаємо, новий штам коронавірусу уперше зафіксували на півдні Африки).

 

Також ЄС можуть запровадити обов’язкову вакцинацію проти коронавірусу. Про це заявила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

 

Вона запропонувала розпочати дискусію з цього приводу, бо третина громадян ЄС досі невакцинована. І вкотре закликала людей отримати щеплення, зокрема і третьою, бустерною, дозою. Бо лише так, за її словами, можна захиститися від коронавірусу.